1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autot

Nykyauto on pelastajalle haaste

Entistä turvallisemmiksi tehdyt autot tuovat haasteita onnettomuuksien pelastustehtäviin. Vanhemmissa autoissa vammautumisriski on 2000-luvun autoihin verrattuna kolminkertainen, mutta uusien autojen vahvojen runkojen kanssa pelastuslaitoksen työkalut joutuvat koville.

autot
Auton kattoa irroitetaan katkaisemalla hydraulisilla pelastussaksilla kori tuulilasin kulmasta.
Auton kattoa irroitetaan katkaisemalla hydraulisilla pelastussaksilla kori tuulilasin kulmasta.YLE / Petri Aaltonen
Palomies katkaisee auton A-pilaria.
Kuvaus ja leikkaus: Petri Aaltonen

Pelastusalan ammattilaiset pääsivät keskiviikkona testaamaan taitojaan ja oppimaan uutta Autovahinkokeskuksen pihalla Pirkkalassa. Erityisen merkkittävänä pidettiin sitä, että käytettävissä oli myös uusimpien autojen korimalleja.

- Yleensä harjoituksissa käytetyt autot ovat jo vähän lahoja ja pehmoisia, eikä niiden kanssa saa todellista kuvaa pelastustilanteesta. On erittäin tärkeää päästä harjoittelemaan uusilla autoilla ihan käytännössä. Nämä eivät ole teoria-asioita, sanoo Pohjois-Pirkanmaan pelastusalueen palomestari Pauli Keskinen.

Työkalujen mallit lentokonehalleista

Nykyautoissa ajoneuvon keula ja perä ottavat vastaan iskuenergian, mutta ohjaamon kori on suojattu entistä kovemmin teräsrakentein. Tämä vaatii entistä järeämpää kalustoa myös pelastushenkilöstöltä.

- Työkalut kehittyvät sitä mukaa kuin autotkin. Valitettavasti joskus huomataan, että tietyt työkalut eivät pystykään enää autoihin. Toimijoiden pitää olla aktiivisia ja pitää oma kalusto ajan tasalla, palomestari Mika Mäkelä Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä sanoo.

- Työkalujen materiaalit tulevat lentokoneteollisuudesta, ja laitteet kehittyvät onneksi koko ajan entistä pienemmiksi ja kestävämmäksi, palomestari Pauli Keskinen kertoo.

Auton tiedot lipan alle

Myös hybridi- ja sähköautot tuovat haasteensa pelastustyöntekijöille

- Jännitteet ja johdot on niissä merkitty eri tavalla. Pelastajien pitää osata löytää merkinnät autosta ja ennen kaikkea tietää millainen auto on kyseessä. Siinä riittää haastetta, koska ulkoapäin autoja ei välttämättä erota toisistaan. Mopoautoilijoiden olisi tärkeää muistaa pitää aurinkolipan alla tietoa autosta, Keskinen muistuttaa.

Myös merkittävä turvavaruste airbag aiheuttaa haasteensa pelastustöille

- Autossa on kaasusäililöitä, jotka saattavat räjähtää jos niitä leikataan huolimattomasti. Kaikki on pelastustilanteissa huomioitava tarkkaan, palomestari Mika Mäkelä sanoo.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi