Sopuleiden ja tunturipöllöjen kesä

Utsjoella, Inarissa ja Käsivarressa koettiin tunturisopulien massavaellus loppukesästä. Elokuun lopussa vaellus hiipui. Sopuleita on silti runsaasti ja ne ovat ehkä asettuneet paikoilleen talvehtimaan. Tutkijan mukaan myyräkannan romahdus ajaa pedot sopulien kimppuun ja kanta romahtaa.

Kotimaa
Tunturisopuli pelastuu rekalta Juutuanjoen sillalla Inarissa.
Tunturisopuli pelastuu rekalta Juutuanjoen sillalla Inarissa.YLE / Jarmo Honkanen
Tunturisopuli maantiellä Inarissa.
Inarin kaduilla voi vieläkin törmätä iltahämärissä tunturisopuliin. Liikkeellä ovat pohjoisimmassa Lapissa loppukesästä koetun suuren vaelluksen häntäjoukot.

Elokuun viimeisen päivän ilta Inarissa tummenee. Olemme passissa autossa Juutuanjoen sillankorvassa kuvaaja Jarmo Honkasen kanssa. Kuvaan pitäisi saada sopuleita, vaikka massavaellus on hiipunut viikkoa aiemmin.

Maan johtaviin sopulitutkijoihin kuuluva professori Heikki Henttonen Metsäntutkimuslaitoksesta on aiemmin kertonut sopuleiden ilmestyvän sillalle yhdentoista maissa. Professorin mukaan ne juoksevat jokivartta alas ja nousevat sillalle.

Juuri kun epäusko on valtaamassa passin uutissopulit, alkaa sillakaiteen alla tapahtua. Tunturisopuleita! Ne ovat etuajassa, kello on vasta puoli yksitoista. Kohta niitä vilistää sinne tänne. Honkanen saa niistä hyviä kuvia hankalasta hämärästä huolimatta. Yksi sopuli pelastuu täpärästi ohiajavan rekan alta.

Nämä yksilöt ovat täällä pohjoisimmassa Lapissa loppukesästä koetun suurehkon sopulivaelluksen häntäjoukkoja.

Laajin muttei suurin

Professori Heikki Henttosen mukaan vaellus on pinta-alaltaan laajin sitten vuoden 1970 suurvaelluksen. Loppukesästä Utsjoella, Inarissa ja Käsivarressa sopuleita oli poikkeuksellisen runsaasti. Myös Norjan puolella Jäämerta myöten sopuleita on ollut kovasti.

- Se lähti liikkeelle tämä syysliikehdintä tuossa heinäkuun lopulla ja oli aika kiivasta viikon pari, mutta nyt näyttää että viimeisten parin kolmen viikon aikana tää vaellus on selvästi vaimentunut.

Vaellus on ulottunut etelässä Sodankylän, Kittilän, Muonion ja Kolarin pohjoisrajoille. 70-luvun suurvaellus ylsi lopulta Kuusamoon saakka ja oli määrältään huomattavasti tämänkesäistä suurempi.

Vaellus on elinympäristön vaihtoa

Inarinjärven rannalla yhä näkyvät raadot kertovat massavaelluksen maniasta, jossa sopuli uhmaa vettä ja hukkuu. Henttosen mukaan sopulit vaeltavat, koska ne vaihtavat elinympäristöään vuodenajan mukaan. Kun kanta tihenee tarpeeksi suureksi, on muuttovaellus massiivista.

- Suuremmissa tiheyksissä tämä aina esiintyvä biotoopin vaihdos laajenee ja ilmeisesti eläimen aivoissa tapahtuu jotakin, koska ne sitten muuttavat käyttäytymistään

Sopuleiden lisäksi myös myyriä on ollut runsaasti koko Lapissa. Myyräkannan romahtamisesta on jo paikoin merkkejä ja sopuleille voi professori Henttosen mukaan käydä samoin…

Tutkijoilla on erilaisia näkemyksiä asiasta, mutta Henttonen on sitä mieltä, että sopulikanta romahtaa ensi talvena.

- Yleensä tai melkein aina myyrät ja sopulit romahtavat yhtä aikaa. Kun myyräkanta rupeaa laskemaan, niin petopaine iskee sopulit maan rakoon.

Saaliit ja saalistettavat

Yhtäaikaisen runsaan sopuli- ja myyräkannan ansiosta pieniä maapetoja ja petolintuja on pohjoisessa runsaasti, sanoo ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksesta. Kärppiä, lumikkoja, kettuja, pöllöjä, haukkoja ja kotkia.

- Esimerkiksi tunturipöllöjen pesintöjä oli tänä vuonna Suomessa enemmän kuin kertaakaan 70-luvun jälkeen, kymmenen aloitettua pesintää, joista kuusi onnistui.

Lapin metsämailla runsas myyräkanta on vahvistanut kanalintukantoja, koska pedot keskittyvät myyräjahtiin.

- Kanalintupoikueet ovat säästyneet paremmin ja näyttää siltä, että ovat tällä hetkellä hyvin isoja ja hyvin pärjänneet.

Tunturipöllön sopulikattaus

Lumivalkoinen tunturipöllö on Utsjoen ja Käsivarren tuntureiden harvinaisuus. Läheskään joka vuosi laji ei pesi Suomessa, koska ravinnoksi kelpaavia pikkujyrsijöitä on vähän.

Tämän jutun kuvat tunturipöllön poikasista ovat Petteri Polojärven ottamia tänä kesänä Utsjoen tunturissa. Polojärvi on Metsähallituksen puistomestari, joka valvoo ja rengastaa uhanalaisia lintuja. Hän pitää todennäköisenä, että tunturipöllöpesueita on vielä enemmän, mutta resurssit eivät riitä kaikkien havaitsemiseen laajoissa tuntureissa.

Kesäkuun puolivälissä Polojärvi kuvasi pesässä olevat poikaset, joiden ympärille emo oli pyydystänyt ja asetellut rinkiin kahdeksan sopulia. Kuva dokumentoi hienolla tavalla harvinaisen hienon tunturisopulin ja tunturipöllön kesän 2011 Suomen karuilla tunturimailla.

Lähteet: YLE Lappi / Tapani Leisti