1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Jääkiekkojoukkue sai surmansa Venäjän lentokoneturmassa

Ainakin 43 ihmistä on kuollut lentokoneen pudottua nousun jälkeen lähellä Jaroslavlin kaupunkia Venäjällä. Kone oli kuljettamassa Jaroslavl Lokomotiv -jääkiekkojoukkuetta Minskiin Valko-Venäjälle kauden ensimmäistä ottelua varten.

urheilu
Pelastushenkilöstöä koneen hylyn ympärillä.
RTR
Turmakoneen hylky palaa rantavedessä.
Putoamispaikalla kuvattu video näyttää koneen hajonneen osiin.

Viranomaisten mukaan turmakone ei onnistunut nousemaan välittömästi turvalliseen korkeuteen, jolloin se törmäsi ilmeisesti antenniin. Törmäyksen jälkeen kone putosi Volgajoen varteen vain kahden kilometrin päähän lentokentästä.

JAK-42 -tyyppisessä matkustajakoneessa oli Venäjän viranomaisten mukaan yhteensä 45 ihmistä. Koneessa oli tiettävästi kahdeksan miehistön jäsentä. Turmasta selvisi yksi pelaaja ja yksi miehistön jäsen. Kumpikin loukkaantui erittäin vakavasti.

KHL-joukkue Lokomotivissa pelaa useita venäläisiä ja ulkomaalaisia maajoukkuepelaajia, muun muassa ruotsalainen maalivahti. Uutistoimisto AFP:n mukaan ruotsalaisvahti sai surmansa onnettomuudessa. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan turmassa kuoli yhteensä 11 ulkomaalaista henkilöä.

Lokomotivilla on suomalainen maalivahtivalmentaja Jorma Valtonen, mutta hän ei ollut turmakoneessa. Valtonen on kertonut sähköpostilla ystävälleen olevansa kunnossa. Joukkueessa ei pelaa yhtään suomalaista jääkiekkoilijaa.

Lokomotiv on voittanut Venäjän pääsarjan KHL:n mestaruuden kolme kertaa, viimeksi kaudella 2002-2003. Viime kaudella joukkue sijoittui sarjan kolmanneksi.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin on määrännyt liikenneministeri Igor Levitinin matkaamaan onnettomuuspaikalle. Presidentti Dmitri Medvedev puolestaan on ilmoittanut suunnitelmista vetää neuvostovalmisteiset lentokoneet pois käytöstä ensi vuodesta lähtien. Turmakone oli vuodelta 1993, mutta konetyyppi on vanhempi.

Onnettomuuspaikka on noin 260 kilometriä Moskovasta koilliseen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi