Kauppi: Tilastot osoittavat Rehnin huolen oikeaksi

Suomalaisten pankkien edustaja ymmärtää talouskomissaari Olli Rehnin huolen eurooppalaisten pankkien tilanteesta, koska kaikki merkit osoittavat pankkien välisen kyräilyn nopeasti lisääntyneen. Jos pankit eivät luota toisiinsa, yritysten on vaikea saada tarvitsemaansa lainoitusta järkevään hintaan.

talous

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo pankkien keskinäisen epäluottamuksen lisääntyneen viime aikoina.

Myös sijoittajien pelot pankkien luottotappioiden lisääntymisestä ovat kasvaneet ja pankit pistävät yöksi rahat mieluummin Euroopan keskuspankkiin alhaisella korolla kuin lainaavat sitä toisilleen. Kaikki tämä näkyy pankkien varainhankinnan kallistumisena.

- Pankkien välisillä rahamarkkinoilla toiminta on alkanut takellella. Ollaan hyvin lähellä syksyn 2008 tilannetta. Merkit ovat huonoja, Kauppi selvitti.

Vaikka suomalaiset pankit ovat Kaupin mukaan hyvässä kunnossa, eurooppalaisten pankkien tilanne heijastuu myös suomalaisiin pankkeihin ja nostaa myös niiden rahoituksen hintaan.

- Toivottavasti tilanne saadaan paranemaan päin. On täysin ymmärrettävää, että talouskomissaari Rehnkin on tilanteesta huolissaan, Kauppi sanoi.

Syksyllä 2008 kaatui amerikkalainen investointipankki Lehman Brothers ja yritysten luototuksessa oli pahoja ongelmia. Sitä seurasi talouden hiipuminen.

Lähteet: YLE Uutiset