Tietokonetyöntekijää rasittavat hiirivammat, näköpulmat ja särky

Tietokonetyön rasitusvammat, niin sanottu hiirikäsi, näköongelmat sekä niskasäryt lisääntyvät päätetyössä huimaa vauhtia. Työntekijä saisi apua vaikkapa päätelasien käytöstä ja taukojen lisäämisestä. Myös työnantajalle näistä kertyisi roimia säästöjä.

terveys
Käsi kannettavan tietokoneen vieressä hiirellä.
YLE

Espoon kaupunki on tarttunut lisääntyneeseen päätetyöskentelyyn ja sen myötä kasvavaan henkilökunnan oireiluun Työterveyslaitoksen tutkimuksen avulla.

Vaikka pelkkää niin sanottua hiirikättä ei yksin luokitella työperäiseksi sairaudeksi, on se totista totta. Näin kertoo muun muassa Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen toimistosihteeri Sirkka Hoffman.

- Se on ollut tuttu juttu moneen kertaan, mutta siitä pääsee, kun jaksaa lepuuttaa, Hoffman sanoo.

Hän kiittelee työantajaa, joka on ymmärtänyt puuttua kasvaviin pulmiin.

- Nyt onneksi ei ole mitään, mutta se säteilee pitkin käsivartta. Sillloin ei oikeastaan voi tehdä mitään, hän kuvailee särkyä.

Työntekijälle apua, säästöjä työnantajalle

Työterveyslaitoksen tutkimusinsinööri Risto Toivonen kertoo, että esimerkiksi Espoossa päätetyöskentelyyn käytetty aika on kymmenessä vuodessa lisääntynyt 15 prosenttia ja hiiren käyttö yleistynyt 46 prosenttiin päätetyöajasta.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan näyttöpäätelasit ovat oiva apu vaivoihin ja niillä saadaan noin viiden prosentin lukunopeuden kasvu. Toivosen mukaan tästä koituu sekä apua työntekijälle että säästöjä työnantajalle.

- Onhan miellyttävämpää tehdä työtä, kun näkee kunnolla. Myös asento paranee. Toisaalta työnantaja saa etua parantuneena tuottavuutena ja nopeampana työntekona, hän sanoo.

Työnantaja voi kustantaa päätelasien oston

Toivonen muistuttaa, että työnantaja on velvollinen tietyin ehdoin maksamaan työntekijälleen päätelasit.

- Se on lainsäädäntöpohjainen asia. Lasit maksavat itsensä takaisin lyhyessä ajassa - jopa kuukaudessa.

Työntekijällä pitää aluksi olla olemassa jonkinlaiset lasit. Tämän jälkeen työterveyshuollon olisi katsastettava työpisteen ergonomia. Mikäli ongelmia näkemisessä yhä ilmenee, työntekijä passitetaan sopivien näyttöpäätelasien ostoon.

Toimistosihteeri Sirkka Hoffman sanoo, että tietotekniikkatyössä sopivat lasit myös estävät niska- ja hartiaseudun särkyjä.

- Ne auttavat. Ei tarvitse mennä ihan näyttöruudun kylkeen. Voi laittaa lasit ja näkee ruudulle istuma-asennosta.

Lähteet: YLE Uutiset