Apulaisoikeusasiamieheltä huomautus kotietsinnöistä

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on antanut Keskusrikospoliisin rikostarkastajalle huomautuksen salassa tehdyistä kotietsinnöistä. Lain mukaan kotietsintää ei voi tehdä salassa eikä siitä ilmoittamista saa tutkinnallisista tai muistakaan syistä viivyttää. Huomautuksen taustalla on Turun arvokuljetusryöstön tutkinta.

Kotimaa

KRP teki kesäkuussa 2007 kolme kotietsintää turkulaisessa kerrostaloasunnossa. Etsinnät liittyivät Suomen Pankin Turun konttorin pihalla saman vuoden helmikuussa tehtyyn arvokuljetusryöstöön. Ryöstäjät olivat käyttäneet asuntoa ryöstön yhteydessä, minkä lisäksi poliisi epäili heidän valmistelevan uutta ryöstöä.

Apulaisoikeusasiamies otti KRP:n toimet tutkittavakseen omasta aloitteestaan, kun kotietsinnöissä oli havaittu epäselvyyksiä muuta asiaa koskeneen tarkastuksen yhteydessä.

Poliisi oli tehnyt kotietsinnät tarkoituksella siten, että asunnon vuokralaiselle, vuokranmaksua hoitaneelle henkilölle tai sitä käyttäneille henkilöille ei oltu pyrittykään varaamaan mahdollisuutta olla läsnä kotietsinnöissä. Päinvastoin poliisi oli huolellisesti muun muassa tarkkailulla varmistanut, etteivät he saa niistä tietoa.

Jälkikäteenkään kotietsinnöistä ei ilmoitettu viipymättä, kuten laki vaatii, vaan vasta viisi kuukautta myöhemmin, kun epäiltyjen kiinniotot alkoivat.

Poliisi perusteli menettelyään sillä, että tutkinta olisi vaarantunut, jos arvokuljetusryöstöstä epäillyt ja uusia rikoksia valmistelleet henkilöt olisivat saaneet vihiä poliisin toiminnasta.

Lähteet: YLE Uutiset