1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vartija ei saa sulkea myymälävarasta lukkojen taakse

Poliisin mukaan kauppojen ja kauppakeskusten vartijat ylittävät oikeuksiaan ottaessaan kiinni näpistelijöitä. Varkaita saatetaan panna lukkojen taakse, vaikka vartijoilla ei ole siihen oikeutta. Eduskunnan oikeusasiamies tutkii parhaillaan, käytetäänkö kauppakeskuksiin rakennettuja putkamaisia tiloja lainvastaisella tavalla.

Kuva: YLE

Kun kaupan valvontakamera kertoo, että asiakas yrittää kuljettaa olutta tai lenkkitossuja kassan ohi, vartija on kärppänä paikalla.

- Hän ilmoittaa, missä töissä on ja sanoo, että nyt pitäisi avata kassi. Yleensä siinä vaiheessa siirrytään sivummalle, koska harva haluaa kassajonon edessä levitellä tavaroitaan. Sen jälkeen asiasta ilmoitetaan poliisille, jonka odottelu saattaa kestää tuntejakin, kertoo vartijana työskentelevä Turvallisuusalan ammattiliiton puheenjohtaja Harri Jonkka.

Vartija on odottelun ajan syrjässä muista töistä. Hänellä ei kuitenkaan ole oikeutta panna rötöstelijää lukkojen taakse, eli säilöön, vaan poliisia pitää odottaa yhdessä kiinniotetun kanssa.

"Kopittaminen" ongelmana

Poliisihallituksen turvallisuusalan valvontayksikölle lainvastainen säilössäpito on kuitenkin tuttu ilmiö.

- Poliisihallitus on valvonnassa pannut merkille, että jonkinlaisia ylilyöntejä on tapahtunut, sanoo poliisiylitarkastaja Marko Rahikainen.

Valvontaa on Rahikaisen mukaan tehostettu. Hän kuitenkin korostaa, että "ylilyönneissä" on kyse yksittäistapauksista.

Erityisen ongelmallista on, että moniin kauppakeskuksiin ja isoihin kaupoihin on rakennettu lähes poliisiputkaa muistuttavia säilössäpitotiloja. Valvontayksikön mukaan tällaisia koppeja on huomattavan paljon.

- Tällaisten säilyttämistilojen käyttö on luvatonta. Joissakin tapauksissa on epäilty, että näitä tiloja on kuitenkin käytetty säilyttämiseen, Rahikainen sanoo.

Oikeusasiamies tutkii asiaa

Eduskunnan oikeusasiamies on omasta aloitteestaan käynnistänyt tutkinnan asiasta. Tarkoitus on tutkia muun muassa kuinka paljon yksityisten ylläpitämiä putkakoppeja on, miten paljon niitä käytetään ja onko poliisi ollut hereillä asian suhteen. Oikeusasiamiehen mukaan kauppakeskusten säilyttämistilat ovat yleinen ilmiö.

- Kysymys on ihmisten henkilökohtaiseen vapauteen puuttumisesta ja toisaalta niistä rajoista, joissa julkisia tehtäviä voidaan siirtää yksityisten tehtäväksi, sanoo vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Juha Haapamäki.

Oikeusasiamiehen tekemä tutkinta vie useita kuukausia.

- Jos vartijoille halutaan säilössäpito-oikeutta se edellyttää, että asiasta säädetään laki. Perustuslakivaliokunta on kuitenkin ollut tähän mennessä säilössäpidon suhteen varsin tiukkana.

Ammattiliitto vaatii oikeutta säilössäpitoon

Turvallisuusalan ammattiliiton puheenjohtajan, vartija Harri Jonkan mielestä ongelmien suurin syy on se, että vartijoiden oikeudet ovat käytännön työssä riittämättömät. Etujärjestö vaatii vartijoille oikeutta lyhytaikaiseen säilössäpitoon.

- Osa kohdehenkilöistä voi olla todella aggressiivisia kiinniottotilanteessa. Oikeus pitäisi saada jo vartijan työturvallisuuden takia, Jonkka sanoo.