Haarapääskyillä tuplakesä

Lämmin kesä on innostanut muun muassa haarapääskyt tekemään toisen pesueen. Tuplapesue ei ole kovin harvinaista, mutta Kainuun korkeudella vain lämpimien kesien ilmiö.

haarapääsky (haarapääskyt)
Haarapääsky
Wikimedia Commons / Ken Billington

Kainuun Radion toimitukselle kerrottiin syyskuun alkupuolella lentoharjoituksia pitävistä haarapääskyn poikasista. Kyseessä on pääsypariskunnan toiset poikaset samalle kesälle. Kajaanilaisen luontokuvaajan Pekka Helon mukaan tuplapesintä joskus onnistuu, mutta useammin ei.

- Se riippuu täysin loppukesän ja alkusyksyn säistä. Jos sää pysyy kymmenenkin plusasteen yläpuolella päivisin, niin kyllä silloin on hyönteistä ilmassa. Silloin poikasilla on erittäin hyvät mahdollisuudet selvitä. Jos on sateisia päiviä ja vielä syyskuulla kylmää, niin yleensä se toinen pesue silloin tuhoutuu. Se jää tavallaan kesken, eikä ehdi valmistua ennen syksyn ja talven tuloa.

Lämpiminä kesinä pääskyset pääsevät aloittamaan pesinnän hyvin aikaisin ja niille jää aikaa yrittää uudestaan. Kaikki pääskyt eivät kuitenkaan edes yritä toista pesuetta lämpiminääkään kesinä. Useimmiten asialla ovat haarapääskyt, sanoo Helo.

- Haarapääsky on se, joka on lähes aina toisen kerran pesijä, hyvin harvoin räystäspääsky. Törmäpääskystä en usko, että se edes yrittää toista kertaa. Tosin jos törmäpääskyn enimmäinen pesue tuhoutuu, se saattaa tehdä uudet munat. Mutta jos se ensimmäinen pesue onnistuu, ei se sen jälkeen muni enää toista kertaa, sanoo Helo.

Aivan alusta ei pääskysten tarvitse pesintäpuuhia aloittaa. Useimien toista pesuetta yrittävien pikkulintujen lailla pääskytkin tyytyvät toisiinsa, eikä keväisiä soidinmenoja uusita. Toisin on esimerkiksi helmipöllön laita, sanoo Helo

- Jos helmipöllö yrittää toista pesuetta, käytännössä naaras jättää uroksen huolehtimaan keskeneräisestä pesueeta ja lähtee itse metsiin etsimään uutta urosta, kertoo Helo.

Lähteet: YLE Kainuu