1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suunvuorot

Vapauttakaa lasten mielikuvitus!

Lahtelainen kirjailija Jukka Laajarinne on saarnannut lasten oikeudesta leikkiin. Laajarinteen mukaan suomalaislapset lopettavat leikkimisen kaksi vuotta aikaisemmin kuin muualla pohjolassa. Leikin vähyys lisää kirjailijan mukaan sosiaalisia ongelmia ja taipumusta väkivaltaisuuteen. Laajarinteen maalaama uhkakuva hirvittää myös Suvi Turusta, joka suunvuorossaan puolustaa leikkiviä lapsia.

Suvi Turusen mielestä leikkiminen tekee hyvää. Kuva: YLE / Tanja Perkkiö

Muistan, millaista oli lapsuuden ja nuoruuden välimaastossa, kun vielä halusi leikkiä, mutta ei oikein kehdannut. Tämä joukkopaine tulee nykyään vastaan yhä aiemmin eikä aikuisia todellakaan tarvita toppuuttelemaan leikki-intoa.

Mutta jotkut vanhemmat tosiaankin estävät lapsiaan leikkimästä tai ainakin ohjaavat muka kehittävämmän tai hyödyllisemmin toiminnan pariin. Vauvamuskarit ja -jumpat ovat mukavaa ajanvietettä ja yhdessäoloa, mutta niissäkin piilee suorittamisen vaara, jos vanhempien huomio kohdistuu vain lapsen taitojen kehittämiseen.

Osaavatko nykyajan lapset enää edes leikkiä? Liian monessa perheessä television katselu, tietokoneella surffailu tai konsolipelaaminen korvaa leikkimisen.

Jostain on tarttunut mieleeni "2 + 2 -sääntö" eli lapsen päivässä saa olla korkeintaan kaksi tuntia telkkaria, tietokonetta tai konsolipelejä ja vähintään kaksi tuntia liikuntaa tai leikkimistä ulkona. Kuinka moni vanhempi edes haluaa noudattaa tätä mielestäni loistavaa nyrkkisääntöä?

Huolestuttavaa on, jos natiaiset valittavat tekemisen puutetta esimerkiksi mökillä. Jos luonnon keskellä ei keksi rakentaa majaa, olla piilosilla tai pelata kymmentä tikkua laudalla, hätä on suuri.

On vanhempien velvollisuus vaalia vanhoja leikkejä ja pitää lapset eroissa ruudusta ja hiirestä. Ja lapset osaavat kyllä, kun heille antaa tilaa ja aikaa leikkimiseen.

Aikuiset vain nististävät lapsen luovuuden helposti: esimerkiksi legopalikat olivat ennen vain palikoita, joista jokainen sai rakentaa mitä hienoimpia laitteita tai rakennuksia. Nyt lapsille myydään valmiita avaruusalus- tai viikinkilaivasarjoja, joista lapsi sitten keksii rakentaa vain sen mallinmukaisen kokonaisuuden.

Kirjailija Laajarinne vaati lapsille oikeutta leikkiin. Minäkin vaadin: vapauttakaa lasten mielikuvitus! Itse olen ainakin tyytyväinen, että meillä pikkuneiti kiinnostuu muovilelujaan enemmän keittiönkaappien tai hattulaatikon sisällöistä.