1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Revontulet koristavat syyskuun tähtitaivasta

Syksy on loistavaa aikaa tarkkailla tähtitaivaan ihmeellisyyksiä kuten planeettoja. Syyspäiväntasaus on tilastollisesti parasta aikaa nähdä revontulia. Oikenlaisessa syyssumussa pään päällä saatta kieppua tuplavarjo.

Kotimaan uutiset
Revontulet.
Polar Image / Pekka Parviainen

Syksyn illat ovat selkeitä, pimeitä, lämpimiä ja kuulaita, joten tähtitaivaan tarkkailu onnistuu. Syyskuun tähtitaivaalla näkyy paljon erilaisia tähtiä ja planeettoja.

- Jupiter näkyy hyvin, samoin kuin harvoin näkyvissä oleva merkurius, Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen sanoo.

Hänen mukaansa syyskuun 9. päivän aamuyöllä merkurius näkyy parhaiten. Se on silloin idässä lähellä Leijonan tähdistön päätähteä regulusta, joka on taivaan 21. kirkkain, punertava ja tuikkiva tähti.

Revontulia taivaalla

Tähtitieteellisesti mielenkiintoista aikaa on syyspäiväntasaus 23.9. Silloin maapallo on aurinkoon nähden hyvässä kulmassa, joten revontulia voi esiintyä varsinkin pohjoisella ja eteläisellä napa-alueella.

- Tilastollisesti syys- ja kevätpäiväntasauksen aikaan näkyy eniten revontulia, ja se pitää paikkansa myös käytännössä, Kämäräinen kertoo.

Revontulia kannattaa tarkkailla paljain silmin.

- Kaukoputkella näkee pienen pisteen taivaasta, ja revontulet voivat vallata lähes koko taivaan. Joten säntillisesti vain paljain silmin taivasta tuijottamaan, jos haluaa nähdä revontulia, Kämäräinen kehottaa.

Sateenkaarten väriloistoa

Syksyisin ilmakehässä saattaa havaita suuren määrän sateenkaaria, jotka ovat osa syyskuun ilmiöitä. Toinen hieman harvinaisempi ilmiö on glooria.

- Jos on oikeanlainen sumu, havaitsija voi nähdä oman päänsä varjon yläpuolella kaaren eli gloorian, Kämäräinen kertoo.

Kämäräisen mukaan glooria on sumuvarjo, jonka havaitsija voi kuvata omasta varjostaan, jos sen sattuu havaitsemaan.

Gloorian syntyä ei kuitenkaan voi selittää geometrisen optiikan avulla.

- Valo heijastuu sumupisaroista, jotka muodostavat pään ympärille kaaren. Se on tavallaan tuplavarjo.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi