1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Cabaret yhdistää Uotisen ja Pyökärin

Lahden kaupunginteatteri tarjoaa tulevalla kaudellaan monipuolisen ohjelmiston ja laajentaa yhteistyötä teatterikentällä. Yhteistuotantojen avulla teatterit laajentavat paikallista tarjontaa ja samalla omaa teatteria tehdään tunnetuksi muualla. Ison näyttämön syksyn vetonaulaksi nostettu Cabaret-musikaali tehdään kuitenkin pitkälti omalla porukalla.

Maarit Pyökäri ja Jorma Uotinen tekevät Cabaret-musikaalin Lahteen. Kuva: YLE Lahti/ Tuija Veirto

Lahden kaupunginteatterin jo perinteeksi muodostunut kauden avaus keräsi Juhani-näyttämön salin täyteen väkeä torstai-iltana.

Kauden avaus ja ohjelmiston esittely suurelle yleisölle on jo traditio, jonka teatterinjohtaja Maarit Pyökäri lanseerasi Lahteen neljä vuotta sitten.

Ohjaaja Mikko Roiha piipahti avajaisissa ja näyttämöllä suoraan Berliinistä Skype-verkkopuhelimen välityksellä. Leikkisästi ohjaaja vertaisi tilannetta Euroviisuihin ja antoikin lahtelaisille täydet 12 pistettä. Roiha tekee tulevana kautena Lahteen peräti kaksi ohjausta.

Kaikkiaan Lahdessa on syksyllä seitsemän ensi-iltaa.

- Koko vuonna tuotantoja tulee 14 ja se on paljon. Juuri enempään ei tämän kokoinen porukka repeä, Pyökäri toteaa.

Cabaret ja yhteistuotantoja

Suuren näyttämön ensi-illat käynnistää Cabaret-musikaalin, jossa seremoniamestarin roolin näyttelee Jorma Uotinen.

- Meillä on oma, osaava henkilökunta, eikä Uotisen ohella muita vierailijoita. Uotinen on kyllä minun silmissäni rooliin se ainoa oikea, Pyökäri hehkuttaa.

Jorma Uotinen vastaa myös näytelmän tanssikohtauksista ja koreografiasta. Tanssijoina on muun muassa lahtelaisia musiikkiteatterin opiskelijoita.

Syyskaudella Lahdessa nähdään kantaesityksenä Miko Kivisen Kotimaa@taakse.jai (siirryt toiseen palveluun), jonka ohjaa Samuli Reunanen.

Lahden kaupunginteatteri tekee yhteistuotantoina muun muassa Villisorsan Tampereen Työväen Teatterin kanssa ja Hannah ja Rakkaus yhdessä helsinkiläisen Korjaamo Teatterin kanssa.

Pyökärin mukaan laitosteatterit verkostoituvat ja hakevat entistä innokkaammin yhteistyömahdollisuuksia.

- Yhteistyön myötä tarjonta monipuolistuu ja jokainen teatteri voi räätälöidä esityksistä juuri oman näköisiään. Verkostoitumisesta hyötyvät kaikki ja se on tätä päivää, Pyökäri toteaa.