1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylipuutarhurilta ei heru armoa kaneille

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri ampuu vuosittain kymmeniä kaneja puutarhan tiluksilta. Hänen mielestään kanikanta ei ole pienentynyt tarpeeksi, toisin kuin eläinsuojelijat väittävät.

jänikset
Marko Pesu metsästää kaneja Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Ylipuutarhuri Marko Pesu metsästi kaneja Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa viime talvena.YLE

Pieni kani pomppii vikkelästi Kaisaniemen puutarhan pensaikkoon. Vieressä seisova ylipuutarhuri Marko Pesu ei vielä lataa haulikkoaan, mutta kasveja tuhoavien otusten määrää pitää vähentää vielä ennen talvea.

Haulikolla kani kuolee kivuttomasti

Ruuhkaisin kanitalvi koettiin muutama vuosi sitten, kun Pesu laskee ampuneensa yhden viikonlopun aikana liki 70 kania puutarhasta.

- Omaan ruokapöytään kanit päätyvät hyvin harvoin, ja tuona kyseisenä vuonna niitä meni aika paljon suoraan biojätteeseen. Mutta aika paljon me annamme niitä Eläinmuseolle tieteellisiin tarkoituksiin ja Viikkiin biologian opetuksen kurssimateriaaliksi.

Pesun mielestä kanit ovat eettistä tutkimusmateriaalia, koska yliopiston ei ole tarvinnut kasvattaa laboratorioeläimiä. Ampuminen on myös loukuttamista tai hillerillä pyyntiä kivuttomampi tapa tappaa kani.

Pesu karsii Kasvitieteellisen puutarhan kaneja haulikolla ja pienoiskiväärillä ampumalla. Kaneja ei voi viedä Korkeasaaren leijonien ateriaksi, toisin kuin loukutettuja kaneja, sillä niissä on lyijyhauleja.

Kani kuuluu jo Suomen luontoon

Tiistaina Helsingin eläinsuojeluyhdistys vaati kanijahdin lopettamista. Yhdistyksen mielestä kanikannat ovat romahtaneet jo kolmasosaan parin ankaran talven aikana.

- Kyllä meidän täytyy taas käydä kanikannan kimppuun. Talvet ovat olleet pitkiä ja ankaria, mutta esimerkiksi viime kesä oli taas kaneille hyvä nimenomaan siinä, mitä kanit tekevät, eli lisääntyvät.

Eläinsuojelijat muistuttavat että kanista on tullut osa Suomen luontoa. Kaniini ei kuulu Euroopan unionin kokoamaan haitallisten vieraslajien listaan.

- Se on totta. Kyllä se käsitys on alalla laajemminkin, että kani on tullut jäädäkseen. Mutta meidän pitää vaalia rakennettua ympäristöämme. Tehdään torjuntatyötä niin tehokkaasti ja kustannustehokkaasti, kuin osataan, toteaa Pesu.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi