Helsingin rajuimmassa palossa kuoli kolme palomiestä ja palopäällikkö

Helsingin pelastuslaitos eli entinen palolaitos on vuosikymmenten aikana sammuttanut tuhansia tulipaloja. Palolaitoksen historian dramaattisin palo oli Tilgmannin kirjapainon palo 1960.

tulipalot
Paloharjoitus
Yle

Helsingin pelastuslaitoks esittelee 150-vuotisen taipaleensa kunniaksi vanhaa pelastuskalustoa Narinkkatorilla ja Lasipalatsin aukiolla torstaina. Esillä on muun muassa 23 eri aikakauden museopaloautoa ja ambulanssia.

Helsingin palolaitos perustettiin vuonna 1861. Hälytystilastoja tulipaloista ja muista tehtävistä on alettiin pitää muutama vuosi sen jälkeen, 1880.

Ensimmäisenä tilastovuonna palolaitos sai 21 hälytystä. Vuosisadan vaihteessa vuosittaisten hälytysten määrä oli noussut jo toiselle sadalle, kertoo palomuseonhoitaja Jari Auvinen.

- Vuosisadan lopulla oli dramaattinen höyrylaiva Boren tulipalo ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä oli paljon suuria varastopaloja, jotka rasittivat kaupunkia.

1940-luvun lopussa ylittyi 1 000 vuosittaisen hälytyksen määrä.

Moni vanhempi helsinkiläinen saattaa muistaa Rautatieaseman tulipalon 14.6.1950. Pari vuotta sen jälkeen palolaitos sammutti lähes koko korttelin pituisen ullakkopalon silloisella Kaapelitehtaalla.

Kolme palomiestä kuoli räjähdyspalossa

Kaikkein traagisin tulipalo palolaitoksen historiassa syttyi Tilgmannin kirjapainossa 12.7.1960. " Kolme parhaassa miehuuden iässä ollutta palomiestä äkkiä temmattiin keskeltämme, työpaikaltaan.", kirjoitti ammattikunnan Palontorjunta -lehti.

- Räjähdyksestä alkaneessa palossa menehtyi palopaikalla sammutustöissä kolme palomiestä. Vuotta myöhemmin menehtyi palopaikalla saamiinsa vakaviin vammoihin myös silloinen palopäällikkö Sundqvist, kertoo Auvinen.

Lehden mukaan tulipalo oli merkki siitä, että " mullistavan kehityksen mukana on tullut markkinoille uusia työ- ja tarveaineita ja kemiallisia ainekokoomuksia, joiden palon­- ja räjähdysvaarallisuutta ei toistaiseksi edes riittävän hyvin tunneta."

Yli 50 000 hälytystä vuosittain

Viime vuosikymmenien isoimpia paloja ovat olleet Vanhan ylioppilastalo tulipalo 1978. Se on myös vakuutuskorvauksilla laskettuna yksi kaikkien aikoijen suurimmista, muistelee Auvinen.

Näyttävä, vaikkei niinkään kallis palo, oli VR:n makasiinien tulipalo 2006. Sen sytyttäjiksi epäiltiin aluksi paikalla olleita nuoria, mutta tutkimuksissa osoittautui, ettei palo todennäköisesti ollut tahallaan sytytetty;

Helsingin palolaitos ja Helsingin väestönsuojelukeskus yhdistettiin vuonna 1991 Helsingin pelastuslaitokseksi. Viime vuonna palohälytyksiä oli lähes 10 000, ja sairaankuljetustehtävät mukaan lukien Helsingin pelastuslaitos sai viime vuonna yhteensä lähes 54 600 hälytystä.

Lähteet: YLE Helsinki