Nykyjätkä tuntee tanhun tenhon

Tanhu on nykypäivänä paljon muutakin kuin rauhallista köpöstelyä kansallispuvuissa. Tanhurenttujen tanssijat Jussi Kaijankangas, Esko Kataja ja Ari-Pekka Pelkonen tietävät, että tanhu on monessa suhteessa mainettaan mainiompi laji: se on paitsi erinomaista liikuntaa, myös oiva yhdessäolon ja seurustelun muoto.

Kotimaa
Tanhurentut uhkuu miesenergiaa.

Tanhurenttujen käsittelyssä tanhu näyttää vallan toisenlaiselta kuin mihin perinteisesti on totuttu. Kun tämä kolmen alle kolmikymppisen jyväskyläläismiehen kansantanssiryhmä pääsee vauhtiin, jalka nousee, hiki lentää ja miesenergia jyllää.

Tanhurenttujen Jussi Kaijankangas, Esko Kataja ja Ari-Pekka Pelkonen vakuuttavat, että tanhu ei ole lukkiutunut 1800-luvulle, vaan elää ajassa yhtä lailla kuin moni muukin tanssilaji.

Virikkeitä ammennetaan ajankohtaisista ilmiöistä: perinteisten askelien ohella voi hypähdellä timoharjakaistyylillä tai vetkuttaa Antti Tuiskun malliin.

- Varsinkin lapsilla on mielikuvia tietyistä asioista, niin sitten on helppo lähestyä heitäkin, kun se on heidän maailmaansa. Sitäkin voi tuoda tanhuun mukaan, Kaijankangas kertoo.

Folkjam tuo tanhun liikuntasaleihin

Tanhu ei ole profiloitunut erityisen mediaseksikkäänä lajina. Myös Tanhurenttujen miehet kertovat törmänneensä ennakkoluuloihin.

- Kyllä kansantanssissa törmää varmaan joka päivä näihin, joilla on tietty kuva, että se on semmoista mukavaa köpöstelyä rauhalliseen tahtiin. Toki se on sitäkin, mutta kyllä meillä on nuoria ihmisiä, joille ei kelpaa enää sellainen. On pakko nostaa tempoa ja tehdä vauhdikkaasti asioita, Kaijankangas sanoo.

Uusia harrastajia houkutellaan lajin pariin viemällä tanhua lähemmäksi ihmisiä, muun muassa liikuntasaleihin.

- Ollaan kehitetty kansantanssista suomalainen zumba, folkjam, jota voi harrastaa liikuntasaleissa, Kaijankangas vinkkaa.

Tanhu on myös seurustelumuoto

Tanhu on oivaa liikuntaa, mutta kunnon kohoamisen lisäksi tanhuharrastus tuo myös ystäviä. Sosiaalisuus ja yhdessä tekeminen on tanhussa keskeisessä roolissa.

-Tanhu on lähtökohtaisesti ryhmässä olemisen ja seurustelemisen muoto. Aina pitää olla se jengi, jolle tanssitaan vaikka tanssisi yksinkin, Kataja kuvailee.

Myös Kaijankangas korostaa tanhun yhteisöllisyyttä.

- Tanhuharrastukseen kuuluu itse tanssin lisäksi paljon muutakin toimintaa. Tanhuryhmä on yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa, Kaijankangas kertoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Marika Paaso