Rumbita on tanssia eikä vain kuntoilua

Paltamossa tanhun kautta tanssiin tutustunut ja Kallion ilmaisutaidon lukiossa flamencoon hurahtanut Kirsi Kannas kehitti uuden tanssilajin, jota viedään jo maailmallekin.

Kotimaa
Kirsi Kannas on suomalainen espanjatar, joka taitaa flamencon ja espanjan kielen.YLE / Katja Oittinen

Rumbitassa on flamencon ilmaisua, tunnetta ja liikettä, mutta sitä on helpompi lähestyä, vakuuttaa Kirsi Kannas, joka tietää flamencon vaatimukset.

- Olen tanssinut flamencoa 20 vuotta. Ennen kuin pääsee varsinaisesti edes tanssimaan, pitää harjoitella tekniikkaa kuukausien ajan ja hankkia kalliit flamencokengät. Rumbitaa puolestaan voi kokeilla jokainen, joka haluaa.

Kannas innostui Kallion ilmaisutaidon lukiossa flamencon lisäksi koko espanjalaisesta kulttuurista, ja on tanssinopettajan lisäksi myös espanjan kielenopettaja. Kulttuurituntemus ei ole vaatimuksena rumbitatunnille osallistumiseen.

- Mutta toki siitä saa enemmän irti, jos on innostunut Espanjasta muutoinkin. Itse saatan joskus tanssitunnilla antaa ohjeitakin espanjaksi, aivan espanjattaren näköinen Kannas naurahtaa.

Kannas painottaa, että rumbita monine vivahteineen ei ole vain kuntoilua, vaikka hiki siinä tuleekin.

- Iso osa rumbitaa on tekniikkaa ja liikkeiden hallitsemista. Tässä lajissa mukana on myös opetuksellinen puoli.

Pintakiillon aika on ohitse

Kannas on sitä mieltä, että ihmisten olisi aika hypätä pois pinnallisesta kulttuurista ja ulkokuoreen tuijottamisesta.

- Nyt on vallalla kulutusyhteiskunta ja kovat arvot. Ihmiset ovat kiireisiä ja itsekeskeisiä. Jos syvällisyyden löytäisi vaikka taiteen kautta, se voisi tuoda tiettyä mielenrauhaa ja jotain uutta. Taide, kulttuuri ja musiikki voivat viedä mennessään jos niille vain antaa mahdollisuuden.

Kannas sanoo, että osaltaan hän yrittää rumbitan kautta rohkaista naisia olemaan oma itsensä ja tyytyväinen omaan olemukseensa.

- Espanjassakin 70 - 80-vuotias mummo, hieman pyyleväkin jo, tanssii rehevyydellään ja elämänkokemukseen paremmin kuin kukaan muu. Flamenco on suvaitsevaista, ja sitä sanomaa toivon ihmisille levittäväni.

Lähteet: YLE Kainuu / Katja Oittinen