1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. öljysäiliöt

Valtava öljysäiliö siirtyy radiopuhelimen ohjauksella

Kruunuvuorenrannan öljysäiliöiden viimeinen matka on alkanut tänään. Uuden asuinalueen rakentamisen tieltä on purettu kaikkiaan kymmeniä öljysäiliöitä, mutta muutama jää koristamaan rantoja muistona menneisyydestä.

Öljysäiliöt
Öljysäiliö kulkee telakkavaunujem päällä kohti proomua.Helsingin kaupunki

Tänään merellä tuulee alle kymmenen metriä sekunnissa. Käytettyjen öljysäiliöiden kauppaamiseen erikoistunut Baltic Port Service sai vesille viimeisenkin ostamansa jättikokoisen pytyn torstaina iltapäivällä.

Säiliöitä on kuljetettu aiemmin Gdanskiin ja Haminaan, viimeiset kulkevat Gävlen lähellä sijaitsevaan Skutskärin satamaan.

Suomalainen yritys ainoa alallaan

25 metriä halkaisijaltaan olevan säiliön siirtäminen proomuun vaati maanantaina sekä mies- että konetyövoimaa. Se nostettiin hydraulisten pumppujen avulla ylös ja alle ajettiin siirrettävät telakkavaunut.

- On todella mielenkiintoista seurata, kun ryhmämme ohjaa vaunuja radiopuhelimella. Yksi vaunu kantaa 1000 tonnia, mutta tähän projektiin niitä tarvittiin kaksi, koska säiliöt ovat niin valtavan kokoisia, kertoo Baltic Port Servicen toimitusjohtaja Mikko Laaksonen.

Uuden öljysäiliön hinta on miljoonan luokkaa, joten käytettyjen säiliöiden osto ja myynti on kannattavaa kauppaa, vaikka erikoistyövälineet maksavatkin maltaita, sanoo Laaksonen.

- Säiliön käyttöikä on helposti sata vuotta. Me olemme maailmassa ainoa yritys, joka on erikoistunut tähän.

Suomessa yrityksen apajat kuitenkin ehtyvät ensi vuonna, koska silloin viimeisetkin jäljellä olevat tyhjät öljysäiliöt siirretään Koirasaaren kärjestä pois.

Kaupunki säästää osan säiliöistä

Neljä säiliötä kaupunki muokkaa uusiokäyttöön, kertoo Jari Tirkkonen, kaupungin projektinjohtaja, joka on tehnyt säiliön siirrosta musiikilla maustetun videon nettiin.

Suurimpaan niistä on suunniteltu näköalatasannetta, kolme pienempää voisivat olla esimerkiksi kioskeja tai infopisteitä.

Näyttelytila Laiturilla Narinkka-aukiolla on myös esillä valokuvaaja Charlotta Bouchtin näyttely entisen öljy-yhtiöalueen tyhjenemisestä syksyllä 2010.

Lähteet: YLE Helsinki