Syömishäiriöisten ryhmä on kaikenkokoisille

Kemissä aloittaa lokakuussa eri syömishäiriöistä kärsivien yhteinen vertaistukiryhmä. Erilaiset häiriöt ovat yhä vaikeammin tunnistettavissa, koska häiriö ei välttämättä näy ihmisen ulkomuodosta.

syömishäiriöt
Painonpunnitsijan leveä varjo seinällä.
Onni Aaltonen / YLE

Kemiläinen Ninni-Ingrid Nurmos kiinnostui syömiseen liittyvistä ongelmista sairaanhoitajaopintojensa kautta, mutta idea vertaistukiryhmän perustamiseen alkoi viritä jo kilpaurheiluharrastuksen piiristä, jossa painoa tarkkailtiin välillä sairaanloisesti. Kemiin perusteilla oleva ryhmästä halutaan kaikista syömishäiriöistä kärsivien kohtaamispaikka.

Meri-Lapin alueelta on vielä puuttunut ryhmä, jossa erilaisista syömishäiriöistä kärsivät olisivat saaneet jakaa kokemuksiaan. Lokakuussa aloittava ryhmä on tarkoitettu ihan kaiken kokoisille ja näköisille syömisen kanssa tasapainoleville ihmisille.

- Usein syömishäiriöisen oletetaan näyttävän anorektisen laihalta, mutta nykyään lääkäritkin ovat alkaneet tunnistaa yhdeksi tyypiksi BED:n eli ahmimisen, johon ei liity oksentelua ja se on aika yleinen syömishäiriö, Nurmos kertoo.

Nurmoksen kiinnostus aiheeseen virisi jo oman kilpaurheiluharrastuksen kautta, jolloin painontarkkailu oli tavallinen puheenaihe. Terveen ja sairaan syömisen raja on urheilupiireissä usein häilyvä.

Terveiden elämäntapojen vetäminen "överiksi" onkin ihan oma syömishäiriötyyppi. Ortoreksiassa mahdollisimman "terveellisesti" syöminen hallitsee koko elämää.

Sairaanhoitajaopintoihin liittyvää opinnäytetyötä miettiessään Nurmos halusi aiheen liittyvän jollakin tavalla nuorten myös mielenterveyteen ja niinpä hän otti yhteyttä Pohjois-Suomen syömishäiriöperheisiin.

Emmi antaa kasvot

Varsinaisen vertaistuen ryhmään tuo toinen vetäjistä.

- Itselläni on ollut bulimia, josta olen päässyt noin pari vuotta sitten yli, sanoo Emmi Ruokokoski, joka haluaa antaa ryhmässä kasvot syömishäiriölle.

- Aikoinaan sairastuttuani olisin halunnut tavata samanlaisten asioiden kanssa elävän ihmisen. Se ei riittänyt, että tiesi ongelmia olevan esimerkiksi julkisuuden henkilöillä, sanoo Ruokokoski.

Ryhmä aloittaa toimintansa lokakuussa Kemissä ja sinne ovat tervetulleita kaikki Meri-Lapin alueen syömishäiriöiset.

- Kokoontumistilaa ei ole vielä löyty lukkoon, mutta vaihtoehtoja on ja apuakin on luvattu tilojen löytymiseen antaa, Nurmos kertoo.

Avoimeen ryhmään voi tulla mukaan missä vaiheessa tahansa ja lopettaa voi heti halutessaan.

Nurmos ja Ruokokoski suunnittelevat tiedottavansa ryhmästä vielä Kemiin lokakuussa pystytettävän "Joka viides meistä" -taidenäyttelyn yhteydessä.

- Avajaispäivänä olisi tarkoitus pitää aiheeseen liittyvä yleisöluento ja siinä olisi hyvä paikka vielä markkinoida ryhmää. Aloittaisimme mahdollisimman pian sen jälkeen, Nurmos kaavailee.

Lähteet: YLE Perämeri