1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvalloissa julkistettiin 9/11:n radioviestit

Yhdysvalloissa julkistettiin torstaina keskustelunauhat, jotka paljastavat täyden hämmästyksen WTC-iskujen alkuhetkinä ilmailuviranomaisten ja lentäjien puheluissa. Niistä selviää muun muassa, että Pentagonia lähestyvää matkustajakonetta pidettiin alkuun vain huhuna.

Ulkomaat

Kaikki keskustelut lennonjohdon, lentäjien ja puolustusvoimien välillä koko kaappauskaaoksen aikana ovat julki tutkijalehti Rutgers Law Review'n sivuilla. Nauhoilta saa hyvän kuvan siitä, kuinka odottamaton uhka neljän matkustajakoneen kaappaus oli Yhdysvalloille.

Eräs tuntematon lentäjä kysyy radiolinjalla, tietääkö kukaan miksi Ala-Manhattanilla savuaa. Bostonin lennonjohdosta vastataan:

- Meillä on siellä ongelma, kaapattu lentokone on menossa kohti New Yorkia ja tarvitsisimme teitä, tarvitsisimme jonkun kyhäämään jostain muutamat F-16:t tai jotain avuksi.

Vastaus paljastaa peittelemättömän ällistyksen:

- Onko tämä tosielämästä vai harjoitus?

Kun Washingtonin lennonjohdolta puolestaan kysytään vahvistusta sille, että kaapattu kone lentäisi lähellä Valkoista taloa, työntekijät pitävät tätä huhuna. American Airlinesin kone iskeytyi Pentagoniin vain kolme minuuttia sen jälkeen, kun tieto lennon katoamisesta tavoittaa puolustusvoimat.

Nauhoja on aiemmin käytetty terrori-iskujen tutkinnoissa. Tutkintakomission mukaan lennonjohtajat joutuivat improvisoimaan tilanteessa, jollaiseen heitä ei ollut koskaan koulutettu.

- Yhdistäkää minut vain jollekin, joka pystyy määräämään armeijan ilmaan, nyt, sanoo New Yorkin lennonjohdosta kansalliseen ilmailulaitokseen soittanut päällikkö.

Äänitteillä on myös traaginen lentoemäntien radioviesti, jossa he kertovat kahta työkaveriaan puukotetun ja kaappaajien päässeen ohjaamoon. Nauhoilla kuullaan myös kahta kaappaajaa. Osa viesteistä on julkaistu torstaina sanomalehti New York Timesin verkkosivuilla.

WTC-iskuista tulee sunnuntaina kuluneeksi 10 vuotta.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi