1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiemaksut

Autoilijat kavahtavat suunnitelmia tiemaksusta

Liikenneministeriön suunnitelmat uuden kaikkia autoilijoita koskevan tiemaksun käyttöönotosta ei miellytä autoilijoita. Kuusamon ruskaisissa maisemissa uusi satelliittipaikannukseen perustuva tiemaksu jätettäisiin suosiolla ruuhka-Suomen iloksi.

Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Ministeriön suunnitelmissa on ohjata autoilijoita nykyistä tehokkaammin joukkoliikenteen käyttäjiksi. Muun muassa ruuhkamaksuja kerättäisiin jatkossa satelliittipaikannukseen perustuvalla järjestelmällä. Tiemaksu vaihtelisi sen mukaan missä autoa käytetään.

- Liikenneministeriö lähtee siitä ajatuksesta että pystyttäisiin rakentamaan ohjausvaikutukseltaan merkittävä järjestelmä, johon myös järjesteltäisiin koko maksupolitiikka ja veropolitiikka uusiksi, Ministeri Merja Kyllönen hahmottelee.

Ja jos alueella on mahdollisuus käyttää joukkoliikennevälineitä, rokotettaisiin oman auton käytöstä enemmän. Ministeri Merja Kyllösen teesit eivät saa kannatusta Kuusamoon autoilleilta ruskaturisteilta.

- En mää ainakaan tykkää. Taas tulee jotain rajoituksia ja taas valvotaan entistä enemmän, Kuusamossa autolla liikkuvat Jyrki Stenberg tyrmää ministeriö suunnitelmat.

Stenbergin mielestä ministerin kaavailema maksu kuuluisi ennemmin sinne, missä liikennettä on paljon ja ennen kaikkea joukkoliikennettä.

- Ilman muuta jos järjellä ajattelee. Siellä sille oilisi jotain käyttöä jos se oikein olisi tehty. Mutta eihän tässä systeemissä ole minun mielestä mitään järkeä jos niitä tänne laitellaan.

Myöskään joukkoliikenteen tehokkaammasta käytöstä ei saa Kuusamon suunnalta kannatusta.

- Kuulostaa pahalta. Kyllä sitä on joukkoliikenteellä vaikea perustella. Se on mahdoton asia monelle joukkoliikenteellä kuljettaa tavaroita ja lähteä mökille, Sakari Sampo hämmästelee.