Kerrostalo ui paikoilleen Turun Hirvensalossa

Maailman ensimmäinen siirrettävä kerrostalo lähti torstaina matkaan Turun telakalta. Kolmikerroksinen sisustusta myöten valmis kerrostalo uitettiin meriteitse tontilleen saareen. Talo kestää siirron, koska se on rakennettu teräksestä.

Kotimaa
Kerrostalon uitto Turussa.
YLE / Ari Welling

Muutama turkulaisveneilijä varmasti hieraisi silmiään, kun Turun Airistolla vastaan purjehti proomuun lastattu kolmikerroksinen kerrostalo. Kaksisataa tonnia painava kerrostalo lastattiin STX:n telakan teräshallissa hydraulilavettien avulla ja siirrettiin ponttoonille uittoa varten.

Talon rakenne on niin jäykkä, että kaikki sisustusmateriaalit kaakelointia myöden ovat valmiina jo ennen kuljetusta.

Kuljetusta seurannutta talon siirrosta vastaavaa Nostokonepalvelu Oy:n Matti Niemistä ei hirvittänyt ollenkaan kaakeleiden tai seinien rikkoontuminen.

- Laitteet ja operaatio ovat niin hyvin suunniteltu etukäteen, että olen luottavaisella mielin, vahvistaa Nieminen.

Nostokonepalvelu halusi siirrettävän kerrostalon, koska se sijoitetaan vuokratontille. Vuokra-ajan umpeuduttua talo voidaan siirtää uuteen paikkaan.

Teräs on vahvaa ja kevyttä

Talo on rakennettu teräskennoista, jotka ovat suomalaiskeksintö. Teräskenno on edullinen ja ominaisuuksiltaan ainutlaatuinen materiaali.

- Vastaava betoninen rakennus painaisi varmaan viisi kertaa enemmän. Tällaista siirtoa ei olisi voinut tehdä betoniselle talolle, kertoo siirettävän kerrostalon pääurakoitsija, toimitusjohtaja Olli Vuola Neapo Oy:stä.

Vuola vertaa teräskennorakentamista Japanissa käytettävään maanjäristystekniikkaan, joka on monimutkaista ja kallista.

- Teräskennorakentaminen mahdollistaa samat ominaisuudet, mutta paljon yksinkertaisemmalla ja edullisemmalla tavalla. Teräksestä tehty kerrostalo kiinnostaa varmasti myös aasialaisia rakentajia, sillä se on maanjäristyksen kestävä, sanoo Olli Vuola.

Lähteet: YLE Turku