Merenpinnan nousu pakottanut jo evakuointeihin

Tyynenmeren saarivaltio Kiribati kärsii jo tuntuvasti ilmastonmuutoksen aiheuttamasta merenpinnan noususta. Eräistä kylistä ihmiset on jouduttu evakuoimaan. Kiribati pohtii koko väestönsä selvitymiskeinoja.

luonto
Kiribatin paikallisasukkaita lakanan kanssa. Lakanassa lukee Save us, we are drowning.
Paikalliset osoittivat mieltään kansainvälisen ilmastokonferenssin aikana Kiribatissa marraskuussa.Nicky Park / EPA

Kiribatin ja muiden matalien Tyynenmeren saarivaltioiden ongelmista on keskusteltu 16 alueen maan huippukokouksessa Uuden-Seelannin Aucklandissa.

Kiribatin presidentti Anote Tong kertoi maansa kärsivän jo pahoin merenpinnan noususta. Aallot syövät rantaviivaa, makean veden varannot suolaantuvat ja sadot menevät pilalle. Eräistä kylistä väestö on jouduttu evakuoimaan.

Kiribatin johto miettii nyt kuumenisesti, mihin maan runsaan 100 000 ihmisen väestö voitaisiin siirtää merenpinnan nousun jatkuessa. Yksi vaihtoehto on siirtää väestö öljynporauslauttoja muistuttaville keinotekoisille saarille. Tämän toimenpiteen hinnaksi tulisi noin kaksi miljardia dollaria.

Pelastussuunnitelmien on määrä valmistua ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kansainvälinen talousapu lienee tarpeen. Toinen vaihtoehto on korkeiden merivallien rakentaminen.

Tyynenmeren maiden kokoukseen osallistunut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vakuutti kokouksessa, etteivät ilmastonmuutoksen seuraukset ole enää epämääräistä teoriaa. Ban oli vieraillut Kiribatilla ja todennut, että ilmastonmuutos kirjaimellisesti "loiskuu jaloissamme".

Banin mielestä globaalin talouskehityksen malli on pahoin vääristynyt. Hän vaati ilmastopäästöjen nopeaa pienentämistä ja uusiutuvan energian kehittämistä.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset