Viranomaisten tehovalvonta ei rauhoittanut Helsinginkatua

Helsingin kaupungin ja poliisin yhteinen kampanja ei rauhoittanut menoa Helsinginkadulla Kalliossa. Pari vuotta sitten rauhatonta aluetta yritettiin siistiä jalkautuvan sosiaalityön ja tehostetun poliisin partioinnin avulla. Pysyviä vaikutuksia sillä ei saatu. Hälytyksiä tulee aivan entiseen tapaan.

Helsinginkatu
YLE

Joukko asukkaita ja helsinkiläispoliitikkoja sai jo muutama vuosi sitten tarpeekseen Helsinginkadun, erityisesti Vaasanaukion ja Fleminginkadun kulman, levottomasta menosta. Lähes riippumatta vuorokaudenajasta tienoolla riittää juoppoporukoita, pieniä ja isompia tappeluita, sotkemista ja monenkirjavaa kaupankäyntiä.

Menoa yritettiin rauhoittaa poliisin ja Helsingin yhteisellä kampanjalla, jossa lähipoliisin läsnäoloa lisättiin joksikin aikaa voimakkaasti ja kaupungin virastot miettivät keinoja kohentaa alueen yleisilmettä. Kaupunki myös antoi poliisin käyttöön Vaasanaukiota seuraavia valvontakameroita.

Tulokset jäivät laihoiksi

Viranomaisten mukaan tilanne kaatuneiden miesten vuoksi Raatteentieksi kutsutulla Helsinginkadun osuudella ei ole muuttunut miksikään. Häiriökäyttäytymistä, tappeluita ja muita poliisia työllistäviä hälytystehtäviä on yhtä paljon kuin ennenkin.

Osa esimerkiksi Vaasanaukion viihtyisyyden lisäämiseksi suunnitelluista toimista jäi toteutumatta tai osoittautui hetken helpotukseksi. Esimerkiksi Fleminginaukion tuolloin kunnostettu lippakioski töhritään toistuvasti uudelleen.

Komisario Pauli Åkerla pohjoisesta poliisipiiristä kertoo, että alue on yhä jatkuvasti tehostetun partioinnin piirissä, eli partioiden, jotka eivät ole hälytystehtävissä pitää näkyä alueella. Åkerlan mukaan hyöty poliisin läsnäolosta jää kuitenkin hyvin hetkelliseksi, koska esimerkiksi Fleminginaukiolla parveilevat alkoholistit palaavat sinne aina takaisin.

- Poliisin pitäisi olla paikalla koko ajan, eikä se ole mahdollista. Valvontakamerat Vaasanaukiolle kyllä saatiin, ja ne ovat poliisin johtokeskuksessa. Kameroita on kuitenkin lukuisia ympäri kaupunkia, eikä kukaan pysty koko ajan seuraamaan niiden kaikkien kuvaa, joten hyöty ei ole luultavasti toivotunlainen.

Åkerlan mukaan alueen asuntolat, piikinvaihtopisteet ja lukuisat baarit tekevät kadusta väistämättä levottoman.

- Mihin nämä ihmiset sieltä voisivatkaan mennä?

Valmiuspäällikkö Anssi Lehtinen Helsingin hallintokeskuksen turvallisuus- ja valmiusosastolta kertoo, että Helsinginkadun levottomuuksiin otetaan kantaa parhaillaan valmisteltavassa, koko kaupungin turvallisuussuunnitelmassa. Asiointi- ja katurauhaan tähtäävään suunnitelman on määrä valmistua marraskuun aikana.

Lähteet: YLE Helsinki