Sieniruoat herättävät herkästi myrkytysepäilyjä

Hyvä sienivuosi on aiheuttanut useita soittoja myrkytystietokeskukseen. Erityisen paljon kysymyksiä aiheuttavat lasten maistelemat sienet. Myös omaa ruoanlaittoa aletaan herkästi epäillä. Suurin osa epäilyistä osoittautuu kuitenkin aiheettomiksi.

sienet
YLE / Pekka Kauranen

Myrkytystietokeskuksen lääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto kertoo, että Myrkytystietokeskukseen on tullut tänä vuonna jo yli 400 puhelua sieniin liittyen. Tahti on hänen mukaansa kiihtyvä, mikä on merkki hyvästä sienivuodesta. Joinakin vuosina sienimyrkytyksiä koskevia puheluita tulee hänen mukaansa jopa yli 800.

Suurin osa puheluista ei Lapatto-Reiniluodon mukaan johda jatkotoimenpiteisiin. Yleisimmin vanhemmat hätääntyvät, kun lapset maistelevat pihalla sieniä.

- Pieni maistelu vaarattomasta sienestä ei vaadi mitään erityistoimenpiteitä. Useimmiten pystymme sulkemaan pahat myrkytyksen aiheuttajat pois tarkentavien kysymysten avulla. Aina emme pysty tekemään tarkkaa tunnistusta puhelimessa ja tällöin soittaja ohjataan esimerkiksi päivystyspoliklinikalle, jonne sieni kannattaa ottaa mukaan tunnistusta varten. Ensiavuksi voi ottaa lääkehiiltä.

Sieniruoat herättävät epäilyjä

Aikuisiin liittyvät epäilyt koskevat Lapatto-Reiniluodon mukaan useimmiten ruoanlaittoa.

- Sieniä on ensin kerätty ja tehty ruoaksi. Sitten on alettu epäillä, että olikohan siellä jotain väärää joukossa. Tai sitten jollekin on alkanut tulla sieniaterian jälkeen oireita ja on mietitty onko niiden taustalla sienimyrkytys vai johtuvatko ne jostain muusta.

Yleisimmät sienimyrkytyksen oireet ilmenevät Lapatto-Reiniluodon mukaan ruoansulatuskanavan oreiluna, kuten vatsakipuna, pahoinvointina tai ripulina.

- Erikseen ovat sitten ns. hallusinogeeniset sienet, kuten punainen kärpässieni, mutta sitä nyt harva syö vahingossa.

Lapatto-Reiniluoto uskoo, että sienivalistus on uponnut suomalaisiin melko hyvin eivätkä ihmiset enää kerää sellaisia sieniä, joita he eivät tunne. Mikäli epäilyjä kuitenkin herää, voi myrkytystietokeskukseen soittaa myös varmuuden vuoksi, Lapatto-Reiniluoto toteaa.

Lähteet: YLE Satakunta