Hurstin leipäjonoja ehdotetaan siirrettäväksi väestönsuojiin

Helsingin sosiaalivirasto ja Heikki Hursti etsivät yhä tiloja Kalliosta lähtökäskyn saaneelle ruuanjakelulle. Kaksi kaupunkilaisaktiivia on nyt esittänyt, että pattitilanne ratkaistaisiin siirtämällä leipäjonot tyhjillään oleviin väestönsuojiin.

Kotimaa
Heikki Hursti jakaa ruokaa ja vaatteita Helsingin Kalliossa.
Heikki Hursti jakaa ruokaa ja vaatteita Helsingin Kalliossa.YLE

Pelastuslaitokselle jätetyn aloitteen toinen allekirjoittaja Janne Ojanne asuu itse Helsinginkadulla, jossa ruokajonot ovat nostattaneet suoranaisen kansanliikkeen sekä puolesta että vastaan.

Toinen aloitteentekijä, Juha-Matti Haarti puolestaan tuntee paljon ihmisiä, jotka tukevat Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyötä. Hänen mielestään on selvää, että ruuan jonottaminen kadulla säässä kuin säässä on epäinhmillisiä.

- Miksi ihmisten pitää kylmässä ja sateessa värjötellä, että saavat ruokaa? Miksi heidän pitää olla kaikkien nähtävillä? Keskustassa on paljon tyhjiä tiloja, jotka ovat vajaakäytöllä, jossa on lämmintä ja jossa ei tarvitse olla kaikkien toljotettavina. Tilojen pitää olla keskustassa, että ihmiset voivat matkustaa sinne järjellisesti ja ainoat tarpeeksi isot, tyhjät tilat, jotka me tiedetään, ovat väestönsuojia.

Valituksilta pohja pois

Haarti myöntää pohtineensa, että olisiko leipäjonojen siirtäminen väestönsuojiin ongelman lykkäämistä pois silmistä.

- Totta kai me mietittiin, että ollaanko me työntämässä tällaista yhteiskunnallista häpeää maan alle, mitä tässä konkreettisesti tapahtuu, mutta kyllä mun mielestä ihmisten initimiteetti ja se, että ne saa olla itsenänsä suojassa kylmältä ja sateelta on tärkeämpi kuin se mainosarvo, joka heillä on yhteiskuntakriitikoille.

Jos ruuanjonotus siirtyisi pois kerrostalojen edustoilta, menisi asuntojensa arvonlaskusta valittajilta pohja pois, laskeskelee Haarti.

- Jos leipäjono olisi esimerkiksi Finlandiatalon vieressä olevassa väestösuojassa, ei kukaan valittaisi asunnon hinnan laskusta. Vaikka kylläkin koko ajatus leipäjonon vastustamisesta asunnon hinnan arvon laskulla on hassu.

Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä kertoo, että leipäjonolle etsitään yhä uutta paikkaa ensisijaisesti Kallion tai Vallilan alueella sijaitsevasta liiketilasta. Pelastuslaitos taas olisi periaatteessa valmis tiloja vuokraamaan ruuanjakeluun, mutta ei voi tai halua käyttää omia resurssejaan asian järjestämiseen.

Pelastuslaitos: periaatteessa mahdollista, mutta...

Ruuanjakelun siirtämisessä väestönsuojiin on kuitenkin vino pino reunaehtoja. Suuri osa väestönsuojista on jo vuokrattu eri toimijoille, eikä heidän etujaan voi jättää huomiotta, muistuttaa pelastuslaitos. Laitoksen mukaan ongelmia aiheuttaa sekin, että käytettävissä olevien väestönsuojien kulkuyhteydet ovat hankalia liikuntarajoitteisille. Ruuan käsitteleminen ja turvallisuus vaativat myös pelastuslaitoksen mielestä tarkistamista, sillä tiloja ei ole suunniteltu ruuanjakeluun.

Juha-Matti Haartin mielestä taas ruuanjakelu ja säilyttäminen väestönsuojissa olisi järkevää myös väestönsuojelemisen kannalta. Haartin mielestä vapaat tilat joutaisivat hyvin tärkeään käyttöön.

- Toiminnothan voisivat mennä limittäin ja ruuan säilyttäminen mahdollistaisi kriisivalmiuden. En ymmärrä sellaista, ettei olisi varaa siihen, että tyhjät tilat annettaisiin jollekin. Ei kai se tyhjä betonilattia siitä mihinkään kulu.

Lähteet: YLE Helsinki