Hyppää sisältöön

Piispanvaalit monimutkainen prosessi

Kuopion hiippakunta saa uuden piispan tulevan vuoden toukokuussa, kun vuodesta 1996 piispana toiminut Wille Riekkinen jää eläkkeelle. Sitä ennen tapahtuu kuitenkin paljon, sillä uuden piispan valinta ei ole aivan yksinkertaista.

Kuva: YLE / Toni Pitkänen

- Ehdokkaiden nimeäminen alkaa tämän kuun 21. päivä ja päättyy marraskuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt kaksi kuukautta aikaa löytää hyviä ehdokkaita, saada hänen suostumuksensa ja perustaa valitsijayhdistys. Sen jälkeen vaan nimet paperiin, Kuopion hiippakunnan notaari Marja-Sisko Aalto kertoo.

Hiippakunnan piispaksi ja hengelliseksi johtajaksi voi hakea kaikki papit Suomen muista hiippakunnista. Ehdokkaaksi asti pääseminen edellyttää kuitenkin vähintään kymmenen hengen valitsijayhdistystä, joka asettuu tukemaan ehdokasta. Valitsijayhdistys asettaa henkilön ehdolle piispanvaaliin.

- Käytännössä piispaksi hakevat ovat ansioituneita ja lukeneita ihmisiä, vaikka pappeus ainoa pätevyysvaatimus onkin. Ennen vaalipäivää meillä on muunmuassa paneelikeskusteluja, joissa ehdokkaiden näkemyksiä arvioidaan, notaari Marja-Sisko Aalto jatkaa.

Ensimmäiset vaalit käydään tammikuussa ja ellei kukaan ehdokkaista saa yli puolta äänistä, järjestetään toinen vaalipäivä helmikuussa. Äänestäjiä vaaleissa on 666, joista puolet kirkon pappeja ja lehtoreita, puolet valittuja maallikkojäseniä.

- Kaikilla on tietenkin oikeus osallistua keskusteluun ja tuoda esiin oma ehdokkaansa, tai mieleisensä henkilön hyviä puolia. Mutta varsinainen äänioikeus on laissa rajattu näille määrätyille valitsijoille, Kuopion hiippakunnan notaari Marja-Sisko Aalto päättää.

Kuopion hiippakunta kattaa Pohjois-Savon lisäksi myös osan Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta sekä Kainuusta.