1. yle.fi
  2. Uutiset

Päivi Kuisman Suunvuoro: Päähänpisto vei Sodankylään

Monilla on käsillä jo se vaihe kesästä, jolloin lomasta on jäljellä enää vain tajuntaan enemmän tai vähemmän vahvasti piirtyneitä muistikuvia luonnon alkukesän kauneudesta, ja rajuudesta, yllättävistä kohtaamisista, istutettujen kasvien kasvamisesta puutarhassa, ihan vain olemisesta ja yllättävistä päähänpistoista. Ylen Lahden päällikkö Päivi Kuismalla loma on jo kasa näitä muistoja, joista syntyi suunvuoro.

Suunvuorot
Nainen halii variksenpelättiä.
Päivi Kuismalla on lomatuuraaja räksänvahtina.YLE Lahti

Päähänpistoja ei pidä missään nimessä torjua lomalla.

Ehdottoman elämyksellisin ja tajuntaan vaikuttavin oli äkkipäätös lähteä Sodankylän elokuvajuhlille, yölliseen auringonpaisteeseen, tapahtumaan, joka on ollut olemassa jo 26 kesän ajan, jonne on aina pitänyt lähteä, mutta jonne jostain syystä on aina jäänyt lähtemättä.

Päähänpiston ansiosta elokuvaelämykset esimerkiksi Afrikasta, Thaimaasta, mutkan kautta Kreikasta ja Armeniasta ravitsivat mieltä ja antoivat ajatteluun aihetta vielä pitkään.

Sodankylän elokuvafestivaalin parasta antia oli se, että pääsi lähelle elokuvantekijöitä. Elokuvamaailman suuret tähdet, kuten Souleymane Cissé, Atom Egoyan, Apichatpong Weerasethakul alias Joe ja Athina Rachel Tsangari olivat itse kertomassa tekemisistään yleisölle.

Taiteilijoiden läsnäolossa ei ollut suuren maailman elkeitä, diivailua, glamouria tai itsekeskeistä tärkeilyä. He olivat oivaltavuudessaan läsnä yleisöä varten yleisössä, joka koostui pääasiassa sydämensä jossain muodossa elokuvalle menettäneistä 2000-3000:sta ihmisestä.

Jaa että oliko se Aki Kaurismäen Le Havre sitten millainen, kun se ei Cannesissa palkintoja saanutkaan, vaikka ennakkoveikkailujen perusteella piti saada?

En tiedä. Kävi nimittäin niin, että kun Sodankylän elokuvajuhlat on suuri tapaus ja Sodankylä on varsin pieni paikkakunta, majoituspaikka festareille olisi pitänyt varata hyvissä ajoin ennakkoon.

Päähänpiston saaneille lähin majoituspaikka löytyi 40 kilometrin päästä Luostolta.

Säännöllisesti kulkevat festaribussit Luostolta Sodankylään ja takaisin kulkivat kuitenkin sen verran hankalasti, että autottomien oli turvauduttava liftikyytiin.

Liftikyydin jos toisenkin tarjosi kaksi ranskalaista cinefiiliä, jotka eivät suunnattomista ponnistuksistaan huolimatta olleet saaneet lippuja ihailemansa Kaurismäen Le Havren Suomen ensi-iltaan.

Päähänpiston saaneet antoivat vaivalla hankitut lippunsa ikionnellisille ranskalaisille, jotka lupasivat tulevana kesänäkin vaihtaa Cannesin Sodankylään.

Jopa ruokakin kun Sodankylässä täytti ranskalaiskeittiön antimiin tottuneiden vaatimukset. Ja cést vrai!

Päivi Kuisma

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi