1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perämeren kansallispuisto

Matkailusta ei uhkaa Perämeren puistolle

Merellisen Perämeren kansallispuiston kävijämäärät ovat kaukana suosituimpien kansallispuistojen kävijämääristä. 20 vuotta sitten pohjoisimmalle Perämerelle perustetussa kansallispuistossa kävi viime vuonna 9500 ihmistä, kun esimerkiksi Ylläksen tunturikeskuksesta vetoapua saavaan Pallas-Ylläs kansallispuistoon tutustui samana vuonna yli 400 000 ihmistä.

Kuva: YLE / Riikka Rautiainen

Jos metsähallituksen lähivuosien tavoitteet toteutuvat, niin Perämeren kansallispuistoon houkutellaan lähivuosina kävijöitä muun muassa kohentamalla saarten palveluvarustusta ja järjestämällä säännöllistä reittiliikennettä mantereelta saariin yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.

- Tällä hetkellä kävijämäärät on sen verran pieniä, että vaikka kävijämäärä tuplaantuisi, niin se ei saaren luontoa vielä haittaa. Tietysti kävijät suunnataan semmoisille paikoille, että mihin ei ole niin suurta rasitusta, kuvailee Perämeren kansallispuiston johtaja Saara Airaksinen.

Rajoitukset pysyvät voimassa

Airaksisen mukaan rantautumisrajoitukset ovat voimassa siellä, missä on linnuston pesimäpaikkoja. Kansallispuisto on perustettu ensisijaisesti luonnonsuojelutarkoituksessa, mutta toinen merkittävä seikka on, että ihmisille halutaan näyttää hienoja luontokohteita ympäri Suomen.

- Alueen luonto on tärkeä ja jos liikkumisrajoitukset on tarpeen alueen luonnonsuojelussa, niin rajoituksia ei ole tarpeen purkaa tai poistaa, luonnehtii Airaksinen.

Vuonna 1991 perustetun Perämeren kansallispuiston laajuus on noin 160 neliökilometriä, puisto muodostuu noin 30 matalasta saaresta ja luodosta.