Kulttuurisuunnistus voi nyrjäyttää sydämen

Jyväskylässä yhdistetään viikonloppuna kulttuuria ja liikuntaa Kulttuurisuunnistuksen merkeissä. Sunnuntaina kolmatta kertaa järjestettävässä tapahtumassa on mukana 13 kulttuurirastia, joista yksi sijaitsee YLE Keski-Suomen toimituksessa.

kulttuurit (kulttuurimuodot)
Kulttuurisuunnistaja voi bongata YLE Keski-Suomen tiloissa esimerkiksi Outi Markkasen pulloasetelman.YLE Keski-Suomi

Kulttuurirasteista ensimmäinen on Jyväskylän kaupunginteatteri, jossa sijaitsee myös tapahtuman infopiste. Muita rasteja ovat muun muassa Jyväskylän vanhin rakennus Taavettilan riihi, Suomen käsityön museo, Jyväskylän ortodoksinen kirkko ja Keskisuomalainen.

YLE Keski-Suomi on mukana ensimmäistä kertaa. Esillä on sunnuntaina paitsi Jyväskylän kaupungin kokoelmateoksia, myös toimituksessa päivittäin esillä olevia erilaisia taideteoksia. Samalla kulttuurisuunnistajat pääsevät näkemään, millaisissa tiloissa uutiset syntyvät.

- YLE on ollut hyvin edistyksellinen siinä, että se on oivaltanut taiteen sijoitusmahdollisuuden työpaikalla. Olemme hyvin tyytyväisiä, että YLE on tajunnut työpaikan sisustuksen kokonaisvaltaisesti ja täällä on monia mukavia teoksia, sanoo Kulttuurisuunnistuksen koordinaattori, kulttuuriluotsi Hanne Laitinen.

Kaloreita kuluttavia elämyksiä

Kulttuurisuunnistuksessa voi kiertää kaikki pisteet tai vain osan. Suunnistuksessa lasketaan myös kaloreita, sillä tapahtuman yksi yhteistyökumppani on Liikunnan tutkimuskeskus LIKES. Esimerkiksi kahdeksan kilometrin reissu viiden eri kohteen kautta kuluttaa leppoisalla taidekävelyllä noin 399 kcal. Sama reitti reippaalla kuntokävelyllä kuluttaa 432 kcal.

Kulttuurielämysten henkisiä vaikutuksia on hieman hankalampi mitata, vaikka ne voivatkin tuntua sydämessä.

- Usein taide sykähdyttää. Sitä ei pysty selittämään sanoin. Se saattaa herättää sellaisia ajatuksia, että nyt mä olen löytänyt itseni. Tällaisilla kulttuurireiteillä voi kokea hyvin nyrjäyttäviä kokemuksia. Aina ei tarvitse olla taide-elämys valmiina, vaan sen voi löytää avoimin silmin katselemalla, Laitinen sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi