Oskari matkalla maineeseen

Uudeltamaalta ei ruuhkaksi asti ole nuoria yleisurheilulupauksia kertynyt, mutta Länsi-Uudellamaalla esimerkiksi 400 metrin aitajuoksu on kovassa kurssissa. Yksi nuorista lupauksista on helsinkiläistynyt lohjalainen Oskari Mörö, joka valmistautuu ensimmäiseen aikuisten Suomi-Ruotsi -maaotteluunsa.

Oskari Mörö
Oskari Mörö Olympiastadionilla.
YLE

18-vuotiaalla Oskari Möröllö on jalat kuin bambilla, virnistys kasvoilla ja enkelinkiharat. Jalat joutuvat tositoimiin maaottelussa, kun nuorten 84-senttiset aidat vaihtuvat miesten 91-senttisiin.

- Ei mua jännitä mutta on tietysti mahtava fiilis tulla kotiyleisön eteen näin perinteikkäällä stadionilla, Mörö kertoo. Aamupäivä on sujunut rauhallisesti helsinkiläisessä hotellissa kisoihin keskittyen ja verrytellen.

Monipuolisuus kunniaan

Oskari Mörön päälaji on 400 metrin aitajuoksu, mutta mies nähdään mahdollisesti myös 400 metrin viestissä. Mörö korostaa etenkin nuorten urheilijoiden kohdalla monipuolista harjoittelua.

- Itse olen juossut pikamatkoja, pelannut suopotkupalloa ja höntsäillyt kaikkea muutakin. Yleisurheilun suosio romahtaa jostain syystä 19-vuotiaana mikä on sääli, koska siinä löytyy monipuolisia lajeja, joita voi harrastaa ja se erikoistuminen voi tapahtua vasta myöhemmin teini-iässä, kertoo Mörö.

Mörön mielestä kilpaurheilu ei saisi viedä myöskään liikaa aikaa alakouluikäisiltä, sillä silloin helposti motivaatio romahtaa.

- Tuon ikäisillä on tärkeää, että on kavereita, koulua ja ihan vaan olemistakin eikä vielä tuntitolkulla treenejä viikossa. Niistä ehtii saada rautaisannoksen myöhemmälläkin iällä kun urheilusta tulee totisempaa touhua, Mörö sanoo.

Tavoitteet korkealla

Oskari ei turhalla vaatimattomuudella koreile vaan sanoo suoraan, että Olympiastadionille on tultu voittamaan. Harppaus nuorten kisoista aikuisten maailmaan on kuitenkin melko suuri, joten ensi vuoden Helsingin EM-kisojen suhteen mies on maltilllisempi.

- Välieriin olisi tarkoitus päästä aikuisten sarjassa, ja niistä kisoista seuraavat ovatkin jo 10 päivää myöhemmin alkavat alle 20-vuotiaiden MM-kisat Barcelonassa. Sieltä pitäisi kyllä tulla jo sitten mitali, Oskari summaa.

- Rio De Janeiron olympialaiset ovat kuitenkin sitten se päätavoite ja niiden lisäksi toivon näkeväni vielä monet muutkin olympialaiset, Riossa olen kuitenkin vasta 23-vuotias.

Lähteet: YLE Helsinki