"Ei angstia" - Ministeri unohti utopia-puheet

Liikenneministeri sanoo, että hän ei tyrmää Lapin rautatiesuunnitelmia. Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) kuitenkin korostaa sitä, että hallitusohjelman mukaan vain elinkeinopoliittisesti tärkeisiin liikennehankkeisiin löytyy rahaa. Norjan hallitus on antanut rahaa Lapin ja Jäämeren välisen rautatien selvittämiseen. Suomesta rahaa ei tipu.

rautatieliikenne
Merja Kyllönen
Merja KyllönenJyrki Lyytikkä / Yle

- Voin teille kertoa tässä että ministerillä ei ole minkäänlaista angstia Pohjois-Suomen hankkeita kohtaan, päin vastoin. Haluan löytää niistä ne tärkeimmät, jotka pystytään nopealla tähtäimellä ratkaisemaan ja sitten liikennepoliittisen selonteon kautta pitää löytyä pidemmän aikavälin ratkaisu muihin hankkeisiin.

- Hallitusohjelmassa on linjattu, että elinkeinoelämälle ja työllisyyden näkökulmasta tärkeisiin hankkeisiin löytyy rahaa, ja uskon että silloin kun pystytään osoittamaan että pohjoisen hankkeet ovat tällaisia, niin silloin pystytään pääsemään yhteisymmärrykseen myös näistä.

Kainuulaisministeri sai lappilaisten karvat pystyyn pari viikkoa sitten, kun hän piti lehtihaastattelussa Lapin rautatiesuunnitelmia utopiana, jonka rahoitus on hallusinaatiota.

Lapin ja Pohjois-Norjan lähetystö kävi torstaina ministerin luona Helsingissä lobbaamassa rautatietä Lapista Jäämerelle. Norjan hallitus on myöntänyt rahaa radan selvitystyöhön, mutta Suomen liikenneministeri ei luvannut rahaa.

Rautatie kulkisi joko Kolarista Skibotniin tai Rovaniemeltä Kirkkoniemeen. Kovin pian ministeri ei usko junan kiitävän Lapista Jäämerelle:

- Toivottavasti mahdollisimman pian, mutta ainakin allekirjoittaneen elinaikana.

Jäämeren radan lisäksi Lapissa on toivottu rautatietä Sallasta Kantalahteen sekä malmirataa Keski-Lapin poikki.

Lähteet: YLE Lappi / Perttu Ruokangas