1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jaroslavlin lentoturman uhrit haudan lepoon

Venäjän Jaroslavlissa lento-onnettomuudessa kuolleet venäläisuhrit haudataan tänään perjantaina. Haudan lepoon saatetaan ne, jotka on ehditty tunnistaa. Koko maahan on julistettu kolmen päivän suruaika. Kymmenet tuhannet ihmiset kaupungissa surevat jääkiekkojoukkueensa menetystä.

Ulkomaat
Pelaajat polvistuvat kuolleiden pelaajien kuvien ääreen jäällä Minskin stadionilla.
Dinamo Minsk -joukkueen pelaajat osoittivat kunnioitusta lento-onnettomuudessa kuolleille muistotilaisuudessa Minskin stadionilla Valko-Venäjällä torstaina.Tatyana Zenkovich / EPA

Venäjän ammattilaisliigan kärkijoukkueisiin kuuluvan Lokomotivin nimikkoareenan eteen valuu väkeä jatkuvana jonona. Useimmilla on kädessään punainen neilikka, kynttilä tai jäähyväisviesti.

Joukkue oli koko kaupungin ylpeys, jolta odotettiin tänäkin vuonna paljon, kertoo Vladimir Salov kaulassaan Lokomotivin huivi.

Heti turman jälkeen areenan edessä tai onnettomuuspaikan lähellä kävi parikymmentä tuhatta ihmistä, eilen torstaina vähintään saman verran. Viime yönä eri puolilla kaupunkia oli vielä nuorten järjestämiä spontaaneja muistotilaisuuksia.

- Miten tällaista voi tapahtua, kone täynnä nuoria ihmisiä putoaa, kysyy oman kukkansa jättänyt Anna Ilinja.

Lohtua haetaan muun muassa siitä, että Lokomotivin päärahoittaja, Venäjän rautatiet on luvannut, että uusi joukkue kootaan pian

Onneksi seurassa on kasvamassa paljon nuoria lahjakkaita pelaajia, sanoo Vladimir Salov.

Vanhoja koneita ja välinpitämättömyyttä

Surun keskellä on alettu yhä äänekkäämmin kysyä, miksi onnettomuus oli ylipäätään mahdollinen. Syiden tutkinta on yhä kesken, mutta epäilyt kohdistuvat vanhaan konekantaan ja välinpitämättömyyteen. Varsinkin pienten lentoyhtiöiden koneille on tapahtunut liian monta onnettomuutta.

Olisi toivottavaa, että tällaiset tapahtumat vaikuttaisivat enemmän ilmailuun kuin urheiluun, sanoo Nikita Mihalkov, kaupungissa vieraileva tunnettu elokuvaohjaaja. Olisi satsattava parempaan tekniikkaan ja asiantuntemukseen, joka auttaa ihmistä sen sijaan että se tappaa heitä.

Samaa mieltä on myös maan presidentti Dmitri Medvedev.

Tällainen meno ei voi jatkua, hän sanoi torstaina. Yhä useampi odottaa nyt Venäjällä, että sanoista ryhdytään tekoihin.

Lähteet: YLE Uutiset / Marja Manninen, Jaroslavl

Lue seuraavaksi