Lapin keskustan kenttäväen tuska

Pohjoisen keskustaväessä kytee kapina puolueen nykyjohtoa vastaan. Arvostelijat haluaisivat muuttaa puolueen linjaa kansanomaisemmaksi. Lapin keskustanuorten puheenjohtaja antaa huutia cityliberaalille metropolisuuntaukselle.

Suomen Keskusta
Lapin keskustanuorten puheenjohtaja Janne Kaisanlahti.
Lapin keskustanuorten puheenjohtaja Janne Kaisanlahti.YLE / Jarmo Honkanen

Rovaniemelle kohta valmistuvan sisäministeriön uuden uljaan tietotekniikkakeskuksen HALTIKin kuparipeltiseinät hohtavat syysauringossa. Talo on keskustan Matti Vanhasen hallituksen alueellistamispolitiikan lippulaiva täällä Lapissa. Päätös antoi 200 työpaikkaa Lappiin. Valtionhallinnon alueellistamisen tuomia pisteitä on kuitenkin syönyt moni ikävä keskustan piikkiin luettu asia. Vaalirahasotku, jätevesiasetus, EU-politiikka.

Lapin keskustanuorten puheenjohtaja Janne Kaisanlahti pakkaa laukkua Kemijärvellä ja puhkuu linjanmuutoksen tarvetta. Edessä on viikko Helsingissä kansanedustajan maakunta-avustajana. Oman puolueen nykylinja sapettaa.

Hienostelun loputtava

-Tämä on keinotekoinen linja että me yritetään mennä kaupunkeihin, että me ollaan tämmöisiä cityliberaaleja. Kovasti kuvitellaan, että me vallataan Helsinki, mutta meillä tippuu kannatus sekä pääkaupunkiseudulla että maakunnissa.

Kaisanlahti on nuori juristi ja Keskustan kansanedustajan Eeva-Maria Maijalan avustaja. Kaisanlahden mielestä keskustan on lopetettava hienostelemasta ja puhuttava kansan kieltä.

- Ihmiset ei samastu meihin, siis me ollaan kansanpuolue, kansanliike, ei me olla mikään herraskainen puolue, että kaikki kulkee puku päällä ja puhuu sivistyssanoja. Kyllä tämän pitää olla puolue johon tavallinen kadun tallaaja Matti Meikäläinen ja nämä maaseudun maajussit pystyy kokemaan, että ne ovat todella kotonaan ja tämä puolue ajaa selkosten ihmisten asiaa.

Johdon asema keskusteluun

Lapin keskustan nuori varapuheenjohtaja Liisa Ansala tunnustautuu vähän cityliberaaliksikin, mutta kaipaa myös kansanomaisempaa linjaa. Kentän tyytymättömyyden vuoksi puoluejohdon asemaa on puitava Ansalan mielestä jo lokakuun ylimääräisessä puoluekokouksessa, jossa presidenttiehdokas valitaan.

- Minä olen valmis keskustelemaan siitä, että onko puoluejohdossa vaihtamisen paikka. Mielestäni se on paikka, jossa pitää alkaa keskustelemaan, koska tyytymättömyyttä kentän äänessä selvästi on, vaikka on myös tyytyväisiä ihmisiä.

Kannatus ja rahapula

Keskustan hupenevan kannatuksen noidankehää ruokkii talouskurimus. Keskustan Lapin piirijärjestöltä tukea on leikattu 30 prosenttia. Piirin toiminnanjohtaja Pekka Lehto siunaa, että piiri omistaa oman toimistonsa, josta maksetaan vain vastiketta ja remonttilainaa. Lehto on ainoa palkollinen, muista on säästösyistä luovuttu.

- Kun on ollut näitä vaaleja, niin meillä on ollut tässä osa-aikaisia työntekijöitä, elikkä nyt työntekijäresurssina ei pystytä pitämään ylimääräisiä.

Lapin alueella olevalla toisella Keskustan piirijärjestöllä Peräpohjolan piirillä on vielä tiukempaa. Toimiston ainoa työntekijä toiminnanjohtaja lomautettiin elokuussa toistaiseksi rahapulan vuoksi.

Keskusta pitää ensi kesänä Rovaniemellä varsinaisen puoluekokouksensa, jossa viimeistään selviää jatkaako nykyinen puoluejohto vai ei.

Lähteet: YLE Lappi / Tapani Leisti