Pitkätukkainen mies ei vielä kelpaa armeijalle

Tasa-arvovaltuutettu haastaa armeijaa harkitsemaan, millaiset hiukset sotilaalla voi olla. Valtuutettu salli tuoreessa lausunnossaan yrityksen miestyöntekijän siistit pitkät hiukset. Puolustusvoimat ei ole havainnut muutoksen tarvetta.

Kotimaa
Varusmiehiä ampumaharjoituksissa.
Puolustusvoimat määrää, että sotilailla ja varusmiehillä on oltava lyhyet, tasaiseksi leikatut, puhtaat ja siistit hiukset.YLE

Yhdysvaltalaisomisteinen jakelufirma määräsi omissa ohjeissaan, että asiakaspalvelutyössä naisilla voi olla pitkä tukka mutta miehillä ei.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen lausunnon mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa miehellä voi olla pitkät, siistit hiukset. Jos miesten hiusten pituutta rajoitetaan vain sukupuolen takia, kyse on syrjinnästä.

- On tullut väheksyvää palautetta, eikö virkamiehellä ole parempaa mietittävää. Toisaalta on tullut kiittävää palautetta, että vihdoinkin - hyvä että puutuit miesten asiaan, Mäkinen summaa.

Lausunto puhuttaa sotilaita

Valtuutetun lausunto koskee vain kyseistä työpaikkaa. Silti se huomattiin myös pääesikunnassa.

- Kyllä aika moni oli huomannut tämän lausunnon ja mietti, mitähän se meidän kannalta tarkoittaa, pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara sanoo.

Puolustusvoimat määrää sotilaiden ja varusmiesten hiustyylin: Miehillä lyhyet, tasaiseksi leikatut, puhtaat ja siistit. Naisilla hiukset voivat olla myös pitkät, kunhan ne saa nostettua lakin alle piiloon ja niska jää paljaaksi.

Armeijan hiusten mittaa ovat miettineet muutama vuosi sitten niin eduskunnan oikeusasiamies kuin tasa-arvovaltuutettukin, mutta tuolloin niitä ei ole pidetty syrjintänä.

”Ei se tukasta ole kiinni vaan tahdosta”

Kun varusmiespalvelus avattiin naisille 16 vuotta sitten, heille sallittiin identiteetin säilyttämisen takia pitkät hiukset,

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen asettelee sanansa armeijasta tarkasti. Hän siteeraa kenraali Adolf Ehrnroothia, joka sanoi 1995, ettei maanpuolustus ole kiinni hiusten pituudesta vaan tahdosta ja halusta kehittyä hyväksi sotilaaksi.

- Kyllä minä haastan puolustushallintoa seuraamaan aktiivisesti sitä kehitystä, jota yhteiskunnassa tapahtuu ja miettimään, milloin on harkinnan paikka, Mäkinen kehottaa.

Pääesikunta ei toistaiseksi harkitse ohjeiden muuttamista.

- Emme ole havainneet tarvetta, tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara toteaa.

Armeijan käsityksen mukaan sotilaan tulee olla siisti ja luottamusta herättävä. Joukon tulee olla yhtenäinen.

- Emme me kuitenkaan halua kynsin hampain pitää kiinni lyhyistä hiuksista, Karhuvaara sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Maria Stenroos