Ex-sisäministeri Itälä valehteli päästäkseen valtiovierailulle Yhdysvaltoihin

Entistä sisäministeriä Ville Itälää (kok.) ei haluttu päästää Yhdysvaltoihin keväällä 2002. Itälä oli presidentti Tarja Halosen matkaseurana Washingtonissa, kun lentokentän maahantulotarkastaja ei uskonut farkuissa ja parransängessä esiintyneen suomalaisen selitykseen vierailla George Bushin luona.

talous
Ville Itälä ja Tarja Halonen vierailevat Washingtonissa huhtikuussa 2002.
Sisäministeri Ville Itälä ja presidentti Tarja Halonen vierailivat Washingtonissa huhtikuussa 2002.YLE

Suomen turvallisuudesta tuolloin vastanneen sisäministerin matka alkoi kuitenkin kangerrellen. Yhdysvallat oli tiukentanut rajavalvonnan turvatoimet äärimmilleen syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

- Tulin kentälle matkavarusteet päällä, hiukset suorana ja vähän sänkipartaakin oli. Maahantuloviranomainen kysyi, että minkä vuoksi olen tänne USA:han tulossa. Sanoin, että käyn tapaamassa Yhdysvaltain presidenttiä Valkoisessa talossa, Itälä muistelee.

Maahantuloviranomainen kuitenkin hermostui. Hän teki Itälälle selväksi, että Yhdysvalloissa ei tällaisista vitseistä pidetä.

- Hän nousi ylös, katsoi syvälle silmiin ja sanoi, että saan vielä yhden mahdollisuuden kertoa, miksi tulin. Sitten oli pakko valehdella ja sanoa, että tulin lomalle.

Pari päivää myöhemmin Halonen ja Itälä tapasivat Bushin ja puhuivat muun muassa maailman turvallisuustilanteesta. Ville Itälä ei koskaan unohda kuulustelua lentokentällä.

- Ei siinä kohtaa ollut paljon muuta vaihtoehtoa kuin valehdella. Maahantuloviranomainen ei hyväksynyt selitystä, eikä ruvennut sitä mistään tarkastamaan. Silloin totesin, että nyt on parempi, kun ei intä. Muuten olisin joutunut samalla koneella takaisin.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann