1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintuhäkki

Pohjolan suurin lintuhäkki nousee Mustasaareen

Mustasaaren Raippaluotoon on nousemassa valtavan kokoinen lintuhäkki erityisesti suurten lintujen kuntoutusta varten. Häkin oli tarkoitus olla valmiina jo loppukesästä, mutta rahoituksen saaminen on kestänyt. 150 000 euroa maksava hanke rahoitetaan lahjoitus- ja sponsorivaroin.

Markku Harju on tarkkaillut kyyhkystä, joka joutui kissan kynsiin. Kuvan ottohetkellä kyyhkynen on jo valmis lentämään vapauteen. Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Markku Harju hoitaa aliravittuja, paleltuneita ja loukkaantuneita luonnoneläimiä kotitilallaan. Vuosien aikana hoidossa on ollut eläimiä hirvistä, siileihin ja petolintuihin. Apua tarvitsevia eläimiä on paljon.

- Joka päivä soitetaan useita kertoja ja useasti pitäisi lähteä etsimään ja hakemaan eläimiä. Vaikka ihmiset ovat vieraantuneet monesti luonnosta, eläimistä välittäminen ei ole hävinnyt mihinkään, toteaa Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinsuojeluneuvoja Markku Harju.

- Myös yhteistyö viranomaisten kanssa toimii pohjalaismaakunnissa erittäin hyvin, hän kehuu.

Harjun maille, Norra Valgrundiin, rakentuu myös Pohjoismaiden suurin lintuhäkki. Se on suunniteltu yhdessä Korkeasaaren ja Ranuan eläinpuiston asiantuntijoiden kanssa. Häkki on pyöreä, 12 metriä korkea ja halkaisijaltaan 20 metriä.

- Se on pyöreä sen takia, että häkissä ei ole nurkkia ja lintu pystyy aivan rauhassa liikkumaan törmäämättä mihinkään. Samaten korkeus, 12 metriä, on sen takia, että lintu pystyy vetämään ylöskin eli toimimaan mahdollisimman luonnonmukaisesti, Harju kertoo.

Linnuille annetaan ensiapua sisätiloissa, mutta kuntoutukseen suuri häkki on ehdoton. Siellä lintu voi lentää ja kerätä lihaskuntoa.

Lintujen kuntoutushäkkejä harvassa

Mustasaareen rakennettava häkki on tarkoitettu erityisesti suurikokoisille linnuille, kuten kotkille ja huuhkajille. Suomessa vain Korkeasaaressa voidaan kuntouttaa suuria lintuja, joten tarvetta häkille on.

- Käytännössä tämä häkki pitäisi jo olla, koska Korkeasaari aloittaa tässä kuussa remontin, joka kestää vuoden. Tuona aikana he eivät voi vastaanottaa kaikkea sitä eläinmäärää, joka on tähän mennessä sinne viety. Tänne (Mustasaareen) aletaan heti ohjaamaan tulokkaita, kun häkki on valmis, Markku Harju kertoo.

Hoidokkeja odotetaan paitsi Suomesta myös Ruotsin itärannikolta. Toiveena on, että häkki valmistuisi vielä tämän syksyn aikana. Lisäksi pidemmän ajan suunnitelmissa on palkata yksi tai kaksi eläintenhoitajaa ja osa-aikainen eläinlääkäri.

Toimintaa varten on perustettu tukiyhdistys, joka alkaa kerätä toiminnalle rahoitusta. Mustasaaren hoitolalle avataan myös internetsivut lähiaikoina. Ne löytyvät osoitteesta www.villielainhoitola.fi (siirryt toiseen palveluun).