Suuri pakoretki -sotaelokuvan ikuistama vankien pakotunneli löytyi

Saganin läheltä nykyisestä Puolasta on löytynyt natsien vangeiksi jääneiden brittisotilaiden pakotunneli, jonka tarina ikuistettiin Suuri pakoretki -klassikkoelokuvaksi 1960-luvulla. Tunnelista löytyi kaivamisessa käytettyjä työkaluja ja muita tavaroita.

kulttuuri

Brittiläisten sotavankien kaivama tunneli jäi Stalag Luft III -vankileirin alle tuolloiseen natsi-Saksaan, nykyiselle Puolan alueelle, kun natsit veivät vankinsa pois leiristä vuonna 1945.

Brittikoneiden vangituille miehistöille tarkoitetun leirin tarkka kuva unohtui, kunnes brittiläiset arkeologit löysivät paikan viime kuussa. Maan alla piili osa pakoa suunnitelleiden vankien tarinasta.

Stalag Luft III:n paikka Ala-Sleesiassa noin 160 kilometrin päässä Berliinistä valittiin siksi, että sieltä ei olisi pitänyt päästä kaivautumaan ulos. Silti leirin asukit onnistuivat kaivamaan useita tunneleita. Niille annettiin nimet Tom, Dick ja Harry sekä George, jonka tutkijat nyt löysivät maatutkallaan.

Tom, Dick ja Harry olivat osa toisen maailmansodan suurinta vankien pakosuunnitelmaa. Yli 200 miehen piti päästä vapauteen niiden kautta. Lopulta vain 76 pääsi leiriltä Harrya pitkin, ja heistäkin Gestapo tappoi 50. Tästä langistumatta leiriläiset aloittivat Georgen kaivamisen.

Vangit varastivat tunneliin valot

Tunnelista on löytynyt metreittäin sähköjohtoa, jonka vangit varastivat leirin valonheittimille tarkoitetuista linjoista valaistakseen kaivuu-urakkaansa. Lisäksi löytyi lukuisia maitojauhelaatikoita, joista oli koverrettu lamppuja tunnelin seiniin sähkökatkojen varalle.

Maitojauhelaatikoita myös liitettiin yhteen putkiksi, joita pitkin pumpattiin ilmaa tunnelin kaivajille. Sänkyjen pinnoja puolestaan käytettiin tunnelin katon tukemiseen.

Stalag Luft III:n vangeille omistetun museon johtajan Marek Lazarzin mukaan löydöt eivät ehkä ole aarre sanan perinteisessä mielessä, mutta ne ovat korvaamatonta todistusaineistoa elämästä, jota leirillä vietettiin.

Vaikka tunnelin paikka nyt on selvillä – ja se on aivan muualla kuin museossa luultiin – salaisuudeksi jää, minne tunnelin piti johtaa. Kaivuusuunta nimittäin vei suoraan saksalaisten vartijoiden asuinalueen alle.

Lazarz pitää mahdollisena, että vangit suunnittelivat yllättävänsä vartijat ja varastavansa heiltä aseita. Puna-armeijan lähestyessä nimittäin kasvoi se mahdollisuus, että saksalaiset olisivat yhtäkkiä tappaneet kaikki leiriläiset.

Tunnelia ei koskaan käytetty

Brittitiedustelu oli onnistunut saamaan vankileireihin käskyn kaikkien tunnelitöiden lopettamisesta, koska sodan loppuvaiheessa saksalaisten kosto olisi tunnelin löytyessä voinut olla raju ja nopea.

Niinpä Georgen kaivamiseen täytyi olla hyvin pakottavat syyt.

Leiriltä selvinnyt lentueenjohtaja Ivor Harris kertookin, että George oli tarkoitettu vain ehdotonta hätätilannetta varten. Harrisin työnä oli pumpata ilmaa kaivajille.

Ennen puna-armeijan tuloa tammikuussa 1945 leirillä vielä olleet 2 000 miestä marssitettiin sadan kilometrin päähän Sprembergiin ja pantiin eri leireihin. Noin 200 kuoli matkalla.

George-tunnelin löytymisestä kertoo The Scotsman -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: YLE Uutiset / Anniina Wallius