Ranskalaista viiniä tehdään nyt satelliittien avulla

Välimeren viinintuottajamaissa alkaa näinä viikkoina sadonkorjuu. Oikean ajoituksen määrittämiseksi kymmenet viininviljelijät ovat alkaneet Ranskassa käyttää apunaan satelliittikuvia. Näin yritetään parantaa viinin laatua ja vastata kovenevaan kansainväliseen kilpailuun.

Ulkomaat
Ranskan Bourdeaun alueella viinitilojen rypäleiden laatua tarkkaillaan nykyään satelliittikuvin.
Ranskan Bourdeaun alueella viinitilojen rypäleiden laatua tarkkaillaan nykyään satelliittikuvin.Yle

Satelliittikuvien perusteella päätetään, milloin sadonkorjuu alkaa. Ranskan suurimmassa viininvientiyrityksessä uskotaan, että tällä tavoin viinin laatu paranee.

- Satelliitti mittaa köynnöksen lehtien määrän, joka paljastaa suoraan rypäleen kypsyyden ja laadun. Siten kerättävät rypäleet ovat tasakypsiä ja viinisammioista tulee parempilaatuisia, Groupe Castelin aluejohtaja Patrick Bongard sanoo.

Satelliittivalvonnalla yritetään myös vauhdittaa ranskalaisen viinin menekkiä. Suurimmilla vientimarkkinoilla Yhdysvalloissa Ranska on menettänyt asemiaan Italialle ja uusille tuottajamaille Australialle ja Chilelle.

Laboratoriossa tiedetään, että laatu on noussut kohisten ympäri maailmaa.

- Laatu on parantunut tekniikan leviämisen myötä. Jokaisella alueella on yhä omat piirteensä, mutta hyvää viiniä tehdään kaikkialla, kertoo Oenoconseil-laboratorioiden johtaja Arnaud Chambolle.

Infrapunakuvat maksavat 30 - 50 euroa per hehtaari. Kaikille investointi ei ole mahdollista.

Viinin lopullinen laatu riippuu myös säästä. Sen suhteen tuottajat voivat vain panna sormet ristiin ja katsoa taivaalle.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo