Maailman johtajat arvioivat maailmanrauhan tilaa iskujen vuosipäivänä

Maailman johtajat ovat arvioineet maapallon turvallisuustilannetta kymmenen vuotta Yhdysvaltain terrori-iskujen jälkeen. Paavi Benedictus XVI vetosi ihmisiin, jotta he vastustaisivat vihan houkutusta. Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt mietti, onko terrorin torjumisesta maksettu inhimillisesti katsoen liikaa.

Ulkomaat

Benedictus XVI sanoi Yhdysvaltoihin lähettämässään muistopäiväviestissä, että kaikkien hyväntahtoisten ihmisten on aina kieltäydyttävä väkivallasta, koska se ei ikinä ole ratkaisu ongelmiin eikä sitä voi koskaan harjoittaa Jumalan nimissä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi hallituksensa istunnossa, että islamistisen terrorin uhka elää edelleen ja maailman on yhdistettävä voimansa sitä vastaan. Presidentti Shimon Peres puolestaan kommentoi kymmenen vuoden takaisia tapahtumia sanomalla, ettei kukaan voi tuhota kaikille ihmisille kuuluvaa vapautta.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad sen sijaan toisti aiemmin esittämänsä kannan, että Yhdysvallat järjesti iskut itse saadakseen tekosyyn hyökkäyksille Irakiin ja Afganistaniin.

Islamilaisen yhteistyön järjestö OIC on vedonnut mailman maihin, jotta terrorismin vastaista taistelua katseltaisiin myös muusta kuin aseellisen taistelun näkökulmasta. Myytti toisiaan vihaavista kulttuureista on aikansa elänyt, sanoo 57 maan järjestö lausunnossaan.

"Iskut olivat uskonnollisuuden irvikuva"

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt arvioi, että kymmenen viime vuoden aikana terrorismin torjumisesta on maksettu korkea hinta ihmisten vapauksien rajoituksina. Hän sanoi, ettei ole varma, onko asiassa löydetty oikea tasapaino.

Saksan pääkaupungissa Berliinissä laskettiin lippu puolitankoon kylmän sodan aikaisella rajanylityspaikalla Checkpoint Charliessa, ja Berliinin amerikkalaisessa kirkossa pidettiin ekumeeninen muistotilaisuus. Siinä liittopresidentti Christian Wulff sanoi, että islamistien hyökkäys oli uskonnollisten vakaumusten irvikuva.

Lontoossa pieni joukko mielenosoittajia kokoontui Yhdysvaltain suurlähetystön ulkopuolelle osoittamaan mieltään Yhdysvaltoja vastaan. Mielenosoittajien kerrottiin kuuluvan Muslimit ristiretkiä vastaan -järjestöön.

Lähteet: Reuters, AFP, AP