Kotitalousvähennyksen leikkaaminen huolestuttaa yrittäjiä

Siivous- ja rakennusalalla odotetaan huolestuneena kotitalousvähennyksen leikkaamista. Hallitus aikoo leikata kotitalousvähennystä ensi vuoden alussa. Pimeän työn tekemisen uskotaan kasvavan. Osa siivousyrityksistä pelkää myös työpaikkojen vähenevän.

Kotimaa
Siivousalalla pelätään työpaikkojen olevan vaarassa. Kuvassa siivousyrityksen työntekijä siivoaa olohuoneen pöytää.
Yle

Espoolaisessa rivitaloasunnossa on keittiöremontti käynnissä. Remonttimiehen mukaan tänä syksynä töitä riittää.

- Puhelimet soivat jatkuvasti, ihmiset haluavat nopeasti ratkaisuja siitä, että voitko tehdä tarjouksen. Nyt on poikkeuksellisen kiireinen syksy, rakennusyrittäjä Mauno Juvonen kertoo.

Hän uskoo, että kiire johtuu, siitä, että kotitalousvähennystä aiotaan kutistaa ensi vuoden alussa. Soittokierros muutamiin muihin pääkaupunkiseudun remonttiyrityksiin kertoo, että yleisemmin ruuhkaa ei vielä ole, mutta loppuvuodeksi sitä odotetaan.

Nykyisin yritykseltä ostettavan työn osuudesta on voinut vähentää 60 prosenttia. Vuoden alusta verovähennysoikeus olisi 45 prosenttia.

Maksimivähennys vuodessa on putoamassa 3000 eurosta 2000:een euroon.

Rakennusyrittäjä Mauno Juvonen uskoo, että remontteja tehdään kyllä entiseen malliin muutoksen jälkeenkin, mutta kilpailu urakoista kiristyy entisestään, ja todennäköisesti myös pimeä työ tulee lisääntymään. Remontin teettäjääkin verovähennyksen kutistuminen kismittää.

- Meilläkin on tässä remontti käynnissä ja ensi kesälle on budjetoitu parkettiremontti, että jos se pienenee, niin todennäköisesti tehdään sitten itse kaveriporukalla, työn tilaaja Marko Näppäri sanoo.

Siivousala ennustaa työpaikkojen häviämistä

Siivousalalla puolestaan pelätään, että työpaikkojakin on vaarassa. Siivousyritys Lekatorin töistä 80 prosenttia tehdään kotitalouksissa. Toimitusjohtaja Marko Lehtinen kertoo, että kotitalousvähennyksen ansiosta työntekijämäärä on noussut muutamasta työntekijästä 70:ään.

- Näen kyllä, että työtilaisuudet tulevat vähenemään. Ja teiltäkin työntekijöiden määrä vähenee? No näin, pahaa pelkään, en tietenkään toivo sitä, siivousyritys Lekatorin toimitusjohtaja Marko Lehtinen arvioi.

Pimeän työn uskotaan lisääntyvän myös siivoamisessa. Sekä rakennus- että siivousalalla hallituksen suunnitelmaa ihmetellään myös siksi, että hallitusohjelmassa harmaata taloutta muutoin halutaan kitkeä monin tavoin.

- Tosiaan kun hallitusohjelmassa sanotaan, että harmaan talouden kitkeminen, niin tämähän antaa oikein mojovan piristysruiskeen harmaalle taloudelle, tässä muodossaan, siivousyritys Lekatorin toimitusjohtaja Marko Lehtinen maalailee.

Hallitus päättää kotitalousvähennyksen muutoksista budjettiriihessä ensi viikolla.

Lähteet: YLE Uutiset