Skandaaliväite Ranskan ex-johtajista: miljoonia dollareita hämärää rahaa Afrikasta

Ranskan entisen presidentin Jacques Chiracin ja entisen pääministerin Dominique de Villepinin väitetään ottaneen vastaan yli 20 miljoonaa dollaria hämärää rahaa Afrikan johtajilta. Skandaalipaljastuksen teki Chiracin entinen Afrikan suhteiden erikoisasiantuntija. Chirac ja Villepin kiistävät väitteet jyrkästi ja aikovat viedä asian oikeuteen.

Ulkomaat
Jacques Chirac ja Dominique de Villepin
Jacques Chirac (vas.) ja Dominique de VillepinHoracio Villalobos / EPA

Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac on ollut vuosia yksi ranskalaisten suosikkipoliitikoista. Nyt hänen maineensa on kuitenkin vakavasti uhattuna.

Chiracin entinen Afrikka-neuvonantaja Robert Bourgi väittää Chiracin ja hänen lähipiirinsä vastaanottaneen jopa yli 20 miljoonaa dollaria käteistä Afrikan johtajilta.

Bourgin mukaan Chirac olisi henkilökohtaisesti vastaanottanut seteleitä pullistelevia laukkuja 1980 ja 1990 luvuilla ollessaan Pariisin kaupunginjohtajana. Sen jälkeen, ennen vuoden 2002 presidentinvaaleja, rahaa olisi puolestaan vastaanottanut pääministeriksi myöhemmin noussut Dominique de Villepin.

Sekä Chirac että Villepin kiistävät väitteet jyrkästi.

- Nämä väitteet ovat valheellisia ja ala-arvoisia. Niissä heijastuu kiihkeä halu vetää Chiracin maine lokaan, sanoi Dominique de Villepin BFM-uutiskanavan haastattelussa.

Bourgi nimesi viisi afrikkalaisjohtajaa, jotka toivat rahaa pääministeri Villepinin toimistoon: Senegalin Abdoulaye Wade, Burkina Fason Blaise Compaore, Norsunluurannikon Laurent Gbagbo, Brazzavillen Kongon Denis Sassou Nguesso ja Gabonin Omar Bongo.

Dominique de Villepin tyrmää yksityiskohtaisten väitteiden paikkansapitävyyden.

- Tyypillistä tällaisille väitteille on, että niissä on paljon herkullisia yksityiskohtia - mutta se ei tee väitteistä tosia, Villepin puolustautuu.

Villepin uskoo että väitteiden ajoitus on harkittu. Chiracia vastaan alkoi viime viikolla korruptio-oikeudenkäynti, jossa entistä presidenttiä syytetään julkisten varojen väärinkäytöstä 1990-luvulla.

Lisäksi keskiviikkona on määrä päättää, jatkuuko Villepiniä itseään vastaan nostettu oikeusjuttu. Villepiniä epäillään nykyisen presidentin Nicolas Sarkozyn mustamaalauksesta.

Lähteet: YLE Uutiset / Raine Tiessalo, Pariisi