1. yle.fi
  2. Uutiset

Chilitesti sai juontajat liekkeihin

Chilin kotikasvatus on nykyään suosittua puuhaa. YLE Kymenlaakso tutustui harrastuksen saloihin, kun kotkalainen chiliharrastaja Maisa Venäläinen laittoi juontajat Aleksi Taposen ja Jaakko Mäntymaan chilitestiin.

chili
Jaakko ja Aleksi maistoivat ensin Maisa Venäläisen kasvattamaa Apache-chiliä.YLE Maija Tuunila

Maisa Venäläinen kasvattaa erilaisia chilejä ja käyttää niitä esimerkiksi pestoon ja mansikkahilloon. Kaksi viimeistä kesää ovat olleet niin hyviä, että chilit ovat kasvaneet mukavasti omalla kotipihalla.

- Harrastus lähti siitä, että halusin omaan ruokaan kivoja makuja ja halusin kesäisin kasvattaa jotain.

Venäläinen kasvattaa myös kurkkua, paprikaa ja syötäviä kukkia. Chiliharrastus on suosittua puuhaa varmasti osittain sen helppouden vuoksi.

- Se kasvaa hyvässä mullassa, lannoitetta voi lisätä tarvittaessa. Tasainen kastelu pitää muistaa. Itse käytän sadevettä, Venäläinen sanoo.

Jos kotikasvattamiseen aikoo, kannattaa lisää vinkkejä hakea jo kasvattamista kokeilleilta ja chiliyhdistyksen nettisivuilta.

Vesi ei auta

Venäläinen on tuonut erilaisia chilejä maisteltavaksi Aleksille ja Jaakolle. Vahvin on niin sanottu linnunsilmä, pieni marja tulisuusasteikolla 9/10. Miehet aloittavat miedoimmasta vaihtoehdosta, Apachesta.

- Pikkuhiljaa jostain kielen sivuilta nousee lämpöä, Aleksi tunnustelee haukun jälkeen.

Venäläinen muistuttaa, ettei chilillä kannata ylimaustaa ruokaa. Sen pitäisi tukea ruoan omaa makua. Nyt on käynnissä kuitenkin testi, jossa chilejä pureskellaan uhkarohkeasti raakana.

- Polte suussa kasvaa. Mites kovaksi tämä nousee? Aleksi jo hieman huolestuu.

- Kyllä se alkaa olla siinä, Venäläinen lohduttaa.

Maun käydessä liian voimakkaaksi, voi ottaa avuksi esimerkiksi maitoa, leipää tai porskutella jotakin alkoholipitoista. Vesi ei jäähdytä kuin hetkeksi, jonka jälkeen kieli ”leimahtaa” uudelleen poltteeseen.

Pieni marja saa parran heilumaan

Seuraavaksi on Venäläisen tuoman vahvimman chilin eli linnunsilmän vuoro. Se kantaa nimeä CAP 1478. Aleksi jatkaa chilitestin jälkeen juontamista, joten hänelle ei uskalleta näin vahvaa marjaa syöttää. Jaakko joutuu uhrautumaan.

- Lupasin niin syön. Voiko tuohon kuolla? Jaakko kysyy.

- En usko, että yhteen marjaan. Ei kannata silti tyhjään vatsaan näitä syödä. Yleisesti sanotaan, että mitä pienempi sitä voimakkaampi, mutta ei se aina pidä paikkansa, Venäläinen sanoo.

Edessä on nyt hyvin pieni ja varmasti tuliseksi todettu marja. Jaakon ilme on empivä ja parta heiluu, mutta mies uskaltaa puraista.

- Mokasin, Jaakko toteaa nopeasti.

- Otin ehkä liikaa.

- Täytyy tunnustaa, etten ole sitä itse maistanut, enkä kasvattanut, ostin sen puutarhalta, Venäläinen tunnustaa tässä vaiheessa.

Pientä hiljaisuutta seuraa köhimistä. Polttelu saattaa kestää joitakin tunteja, laimentuen kuitenkin ajan myötä. Jaakko näyttää selviävän ainakin ensimmäisistä liekeistä kielellä.

- Nyt on ylitetty äskeisen chilin polte selkeästi, päälaki alkaa hikoilla. Nämä ovat aika söpön näköisiä, mutta ei kannata antaa ulkonäön hämätä, Jaakko saa sanotuksi hieman inisten.

Chilien vahvimmat kohdat ovat kiinnikkeissä, joihin siemenet tarttuvat, Venäläinen kertoo. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei chileillä kannata urheilla ja mukana on hyvä olla joku, joka tietää kyseisistä kasveista.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Niklas Joki

Lue seuraavaksi