- Minulle on tärkeää säilyttää oman maan kieli, historia ja suuret juhlapäivät, vaikka asunkin Suomessa, kertoo Kosovosta kotoisin oleva Selim Selimi.
Selimi myöntää, että oman kulttuurin säilyttäminen voi olla haastavaa, mutta mahdotonta se ei missään tapauksessa ole. Selimille kulttuurin säilyttäminen on ollut paljon aktiivisuudesta kiinni.
- Muutin Suomeen 13 vuotta sitten. Siitä asti olen ollut aktiivisesti mukana esimerkiksi Albaaniyhdistys Bashkimi ry:ssä, kertoo Selimi.
- Toki meillä kotona seurataan myös uutisia Kosovosta. Nykyisin varmaan jokaisessa maahanmuuttajakodissa on satelliittitelevisio, josta seurataan kotimaan tapahtumia, jatkaa Selimi.
Median vaikutus kulttuuriin on suuri
Satelliittikanavien merkitys kulttuurille on kuitenkin kaksipiippuinen juttu. Toisaalta äidinkieliset ohjelmat estävät kieltä unohtumasta, mutta toisaalta vain kotimaan median seuraaminen aiheuttaa kuplan, jossa ympärillä olevan yhteiskunnan tapahtumat jäävät pimentoon.
- Joskus satelliittitelevisiota katsotaan liikaa. Ihmisten pitäisi myös seurata, mitä Suomessa tapahtuu. Täällä me kuitenkin rakennamme elämäämme, muistuttaa Selimi.
Yhdistyksistä apua kulttuurin säilyttämiseen
- Yhdistyksen kautta on helpointa säilyttää omaa kieltä ja kulttuuria, koska yhdistykset järjestävät muun muassa kaikenlaisia tapahtumia, neuvoo Selimi.
Kulttuurin säilyttämisen ohessa yhdistykset jakavat maahanmuuttajille tietoa Suomesta ja suomalasille tietoa eri kulttuureista.
Maailmanpyörä-tapahtuma alkaa Turun pääkirjastossa
Lauantaina 10.9 Turun pääkirjastossa pyörähtää käyntiin monikulttuurinen Maailmanpyörä-tapahtuma. Lauantaina kirjastossa tutustutaan muun muassa hääperinteisiin. Tarjolla on tanssia ja maistiaisia aina Vietnamista Iraniin. Tapahtumassa esittäytyvät myös Turun monikulttuuriset yhdistykset.
- Olisi hyvä jos jokainen turkulainen tulisi ja tutustuisi niihin kulttuureihin, joita Turussa on. Vietetään nyt tämä yksi päivä yhdessä, toivoo Selimi.