Elina Vähälä tähdittää Sibelius-festivaalia

Sinfonia Lahti soittaa Sibelius- festivaalilla Okko Kamun johdolla Sibeliuksen kaikki seitsemän sinfoniaa ja viulukonserton, jossa solistina on Elina Vähälä. Yhteistyö lahtelaisorkesterin ja tähtiviulistin kesken on ollut tiivistä ja solistivierailut säännöllisiä.

Elina Vähälä on Sinfonia Lahden solistina Sibeliuksen viulukonsertossa perjantaina. Okko Kamu johtaa ja toimii tapahtuman taiteellisena johtajana. (Kuva Ruotsin-kiertueen harjoituksista Malmön konserttitalosta lokakuussa 2010). Kuva: Teemu Kirjonen

Sibeliusfestivaali käynnistää Elina Vähälän esiintymiskauden loman jälkeen.

Vähälä debytoi lahtelaisorkesterin kanssa 12-vuotiaana. Silloin Sinfonia Lahti tunnettiin vielä Lahden Kaupunginorkesterina.

Lahdessa Sibeliuksen viulukonsertto kuullaan Elina Vähälän tulkitsemana kuitenkin ensimmäistä kertaa.

- Konsertto on minun mielestäni täydellinen sävellys, dramaattinen ja teknisesti haastava. Kun aikanaan harjoittelin teosta, olin ihan puhki. Se syvenee ja kirkastuu jokaisen esiintymisen myötä.

Vähälä kehuu Sibeliustalon akustiikkaa ja iloitsee Helsingin Musiikkitalon valmistumisesta. Salin akustiikkaan hän on toistaiseksi ottanut tuntumaa vasta yleisön puolelta.

- Esiinnyn Musiikkitalossa lokakuussa Radion Sinfoniaorkesterin kanssa. Kollegat ovat esiintymisolosuhteita kovasti kehuneet ja on siellä ilon kyyneleitäkin harjoituksissa kuulemma vuodatettu.

Viuluviikarit innoitti

Viulun soittamisesta Elina Vähälä kiinnostui jo aivan pienenä, soittimeen hän tarttui ensimmäistä kertaa 3-vuotiaana.

- Näin televisiosta Viuluviikarit ohjelman ja se oli menoa. Enkä ollut ainoa, pikkuviulut myytiin loppuun koko maasta ohjelman ansiosta.

Tytön lahjakkuus ja keskittymiskyky huomattiin Musiikkileikkikoulussa ja hän siirtyi pian Seppo Reinikaisen oppilaaksi Päijät-Hämeen konservatorioon.

- Viulu on hankala pienelle soittajalle, siitä saa irti oikein rumia ääniä toisin kuin vaikkapa pianosta. Soittamisen tuntuma tulee vasta ajan kanssa.

Suomalaiseen ykköskaartiin kuuluva viulutaiteilija ei uransa merkkipaaluja erottele.

- Jokainen konsertti, oli se pieni tai iso tai missä tahansa, on samanlaisen valmistautumisen paikka. Kontakti yleisöön täytyy tavoittaa joka kerta aina uudelleen.

Elina Vähälä paitsi esiintyy, myös opettaa.

- Se , että on joutuu miettimään ratkaisuja ja avaamaan soittamisen solmukohtia toiselle, on avannut myös minulle soittajana uusia askelia eteenpäin, hän kertoo.