Mopo se on joka miehen tiellä pitää

Mopo oli paljon käytetty kulkuneuvo Suomen sodanjälkeisessä jälleenrakentamisessa. Tätä kaksipyöräistä ajopeliä kunnioittava mopoperinnekeskus siirtyi maanantaina Pyhtäältä Hirvensalmelle.

mopot
Pappatunturi-mopoja
YLE / Ahti Koskinen

Halavatun pappojen ja muiden mopokerhojen aktiivit ryhtyivät kokoamaan vanhoja mopoja yhteen paikkaan Pyhtäälle puolen kymmentä vuotta sitten. Mopoperinnekeskukseen otetaan mieluusti 50-60- ja 70-luvulla valmistettuja mopoja.

- Halutaan säilyttää kansalle nämä mopot, koska näillä se rakennettiin Suomi silloin sota-ajan jälkeen. Ei saanut länsiautoja eikä ollut varaa ostaa itäautoja, niin ostettiin mopo. Kaikki ammattiryhmät kävivät töissä mopolla, kertoo mopomoguli Markku Savijärvi.

Mopo miehen tiellä pitää

Pyhtäällä keskuksen tilat alkoivat käydä ahtaaksi ja mopot tykötarpeineen haluttiin keskeisemmälle paikalle. Uusi osoite löytyi Hirvensalmelta hotelli Satulinnasta. Siirtoa helpotti se, että linnan isäntäkin on hurahtanut vanhoihin mopoihin.

- Minä olen aikoinani ollut vähän enemmänkin niin kuin moottoripyörämies. Mutta sitten tämä mopomoguli Savijärvi aivopesi sellaisen ajatuksen, että kyllähän se on mopo, joka miehen tiellä pitää. Siitä se sitten lähti. Tämä on ollut valtaisa hurahdus kerta kaikkiaan, linnanherra Jukka Muukka tunnustaa.

Lasse Viren avasi keskuksen

Perinnekeskuksessa on paljon mopoiluun liittyvää muuta esineistöä, kuten valokuvia ja lehtiä. Juoksijamestari Lasse Viren - itsekin hurahtanut - toi paikalle keskuksen kyltin ja leikkasi kirjaimellisesti ketjun poikki linnanherran kanssa. Kokoelman kartutus jatkuu tästä eteenkinpäin.

- Tänne saa tuoda mopoja säilytykseen ja niitä vaihdellaan ja tämä on vähän sellainen tauti, että ei oikein tahdo lähteä buranalla. Kaikilla meillä vapaan Suomen mopoilijoilla on näitä erinäisiä määriä, Savijärvi toteaa.

- Emäntä jo vähän toppuuttelee. Aina kun tulee joku uusi mopo pihaan, se kysyy kenenköhän tuo on. Minä sanon, että se on muuten sinun äitienpäivälahja, niin sitten ne menevät aina läpi, linnanherra paljastaa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo