1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

ANC:n nuorisojohtajalle tuomio vihalaulusta

Etelä-Afrikassa korkein oikeus on todennut ANC:n nuorisojohtajan Julius Maleman suosiman laulun vihapuheeksi. Maleman usein laulamassa apartheidin vastaisessa laulussa kehotetaan surmaamaan valkoisia viljelijöitä.

Korkeimman oikeuden tuomarin mukaan laulun sanat ovat loukkaavia ja epäinhimillistäviä. Hän totesi, että tällaisilla lauluilla oli paikkansa rotuerotteluaikana, mutta ne ovat vihapuhetta yhteiskunnassa, joka kamppailee määritelläkseen uudelleen rotujen väliset suhteet.

Apartheidin jälkeisessä Etelä-Afrikassa kaikkia kansalaisia kehotetaan kohtelemaan toisiaan tasa-arvoisesti, tuomari totesi.

Malemaa kiellettiin enää esittämästä kyseistä laulua ja hän joutuu maksamaan osan oikeudenkäyntikuluista. Jo aiemmin laulun kieltämisen kannalle asettui alempi tuomioistuin.

Kanteen Malemaa vastaan oli nostanut valkoisen vähemmistön oikeuksia puolustava Afriforum.

Malema ja ANC puolustivat laulua sanomalla, ettei zulujen laulun sanat dubula ibhunu, tapa buuri, ole suora uhkaus valkoisia vastaan, vaan symbolinen kehotus taistella sortoa vastaan. Valkoisten valtakautena rotuerottelua vastaan taistellut ANC katsoo, että laulu on osa kulttuuriperintöä ja historiaa.

Malema odottaa myös puolueensa tuomiota

Malema on kuohuttanut Etelä-Afrikassa useaan otteeseen jyrkillä lausunnoillaan. Hänet on jo aiemmin tuomittu oikedessa vihapuheesta, kun hän loukkasi naista, joka syytti presidentti Jacob Zumaa raiskauksesta.

Parhaillaan Malemaa vastaan on käynnissä ANC-puolueen sisäinen kuuleminen, jossa hän joutuu vastaamaan syytöksiin eripuran kylvämisestä puolueessa sekä puolueen maineen pilaamisesta vaatimalla hallitusvaihdosta naapurimaahan Botswanaan. Jos Malema todetaan syylliseksi, häntä uhkaa jopa erottaminen puolueesta.

Viranomaiset myös tutkivat Malemaa vastaan esitettyjä korruptio- ja petossyytteitä, jotka hän itse kiistää.

Malema oli aiemmin presidentti Zuman liittolainen, mutta on sittemmin liittynyt tämän arvostelijoiden joukkoon. Malema on sanonut, ettei Zuma ole tehnyt tarpeeksi köyhien mustien hyväksi. Malema itse vaatii muun muassa kaivosten kansallistamista sekä mustille lisää maaomistusta.