Palestiinan YK-jäsenyysaikeet jakavat EU-maita

Palestiinan tunnustaminen YK:n täysjäseneksi jakaa EU-maiden mielipiteitä. Suomalaistutkija ei usko, että EU-maat pääsevät yksimielisyyteen Palestiina-kysymyksestä. Palestiina hakee YK-jäsenyyttä ensi viikolla alkavassa YK:n yleiskokouksessa.

Ulkomaat
Palestiinan YK-jäsenyyttä kannustava lippu Brysselissä.
Suuri Palestiinan YK-jäsenyyttä vaativa lippubanderolli oli levitetty näkyville Brysselissä maanantaina.Olivier Hoslet / EPA

EU-maat ovat erimielisiä, pitääkö Palestiinan hakemusta YK:n täysjäseneksi tukea. Erimielisyyttä on myös, onko koko jäsenyyshankkeella todellista merkitystä Israelin ja Palestiinan jäissä olevien rauhanneuvottelujen käynnistämiseksi.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Eija Rotinen arvioi, että EU-maiden yhteisen linjan löytyminen on hyvin epätodennäköistä.

- Siinä EU-mailla on erilaisia näkemyksiä. Kaikki tietävät, että tämä YK-äänestys ei sitä valtiota luo. Toiset näkevät, että se symbolinen kysymys on tärkeä. Avainkysymys koko Palestiinan valtioasiassa on tietysti rauhanneuvottelut, joissa määriteltäisiin näiden kahden valtion rajat.

Rotinen muistuttaa, että palestiinalaishallinnon asema YK:ssa saattaa tuoda palestiinalaishallinnolle voiton diplomatian saralla, jos sen asema tarkkailijajäsenestä nousee. Palestiinan tunnustaminen antaisi palestiinalaisille mahdollisuuden asettaa omia edustajiaan YK:n alaisiin järjestöihin.

Palestiina tuo jäsenyyshakemuksen YK:n turvallisuusneuvoston tai yleiskokouksen äänestykseen. Israelin läheisen liittolaisen Yhdysvaltain uskotaan käyttävän veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa.

Suomi toivoo yhtenäistä kantaa EU:ssa

Tutkijan mukaan Suomi tulee EU:n vanavedessä ja pitäytyy siksi kommentoimasta Palestiinan YK-jäsenyyttä tällä hetkellä.

- Suomi haluaisi mahdollisimman yhtenäisen EU-kannan. Uskon, että Suomessa ollaan valmiita tukemaan jäsenyyttä, jos se edistäisi varsinaisia rauhanneuvotteluja.

Palestiinalaishallinnon EU-edustaja Majed Bamya on kiitellyt EU:n rahallista ja poliittista tukea palestiinalaishallinnolle.

- Olette tukeneet meitä usean vuosikymmenen ajan. Nyt tarvitsemme teidän tukeanne myös YK:ssa Bamya sanoo.

Israel puolestaan vastustaa Palestiinan YK-jäsenhakemuksen määrittelyä, jonka mukaan Palestiinan valtionrajat perustuvat vuoden 1967 rajoihin. Lähi-idän rauhanneuvottelut ovat olleet katkolla jo vuoden.

Lähteet: YLE Uutiset/Karoliina Romanoff