Äänitteiden tekijänoikeussuoja pitenee 70 vuoteen

EU on päättänyt pidentää äänitteiden tekijänoikeussuojaa nykyisestä 50 vuodesta 70 vuoteen. Suoja-aika lasketaan äänitteen tallennusvuodesta. Musiikkituottajat ja esittävät taiteilijat ovat tyytyväisiä pitkään odotettuun päätökseen.

kulttuuri

Tekijänoikeussuojan pidentämistä yritettiin saada aikaan jo pitkään. Sen puolesta kerättiin Euroopassa 40 000 taiteilijan vetoomus.

- Nyt tehty päätös takaa heille mahdollisuuden nauttia oman työnsä tuloksista omana elinaikanaan. Lisäksi se luo kansainvälisesti oikeudenmukaisemman kilpailuympäristön saattamalla eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen lainsäädännön tässä asiassa lähemmäksi toisiaan, toteaa Lauri Rechardt Musiikkituottajien tiedotteessa.

Tekijänoikeussuojan muutos koskee musiikintuottajia sekä esittäjiä. Esimerkiksi säveltäjillä suoja-aika on jo pidempi: se kestää 70 vuotta säveltäjän kuolemasta eteenpäin.

Kansainvälisen tuottajajärjestön IFPI:n puheenjohtaja, oopperalaulaja Plácido Domingo kiittelee myös päätöstä.

- Suoja-ajan pidennys heijastaa esittäjien merkitystä laulujen menestyksessä kaventamalla eroa äänitettyjen esitysten ja sävellysten välillä, sanoo laulaja tuottajajärjestön tiedotteessa.

Tekijänoikeussuojaa koskeva direktiivi astui voimaan tänään. Eri maiden kansalliseen lainsäädäntöön muutos tehdään lähivuosina.

YLE Uutiset