Swing-tanssit houkuttelevat nyt nuoria aikuisia

Erilaiset swing-tanssit kasvattavat suosiotaan etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Menneiden vuosikymmenten suosikkitanssit, kuten Lindy Hop ja West Coast Swing houkuttelevat vauhdikkuudellaan ja sosiaalisuudellaan. Innostusta on siivittänyt myös yleinen vintage-innostus. Swing-tanssikursseja tarjotaankin nyt aiempaa enemmän muun muassa opiskelijoille.

kulttuuri

Vielä muutama vuosi sitten myös helsinkiläisen Comets-tanssikoulun Lindy Hop -paritanssikursseja kansoittivat pääasiassa neli-viisikymppiset tanssinystävät. Nyt tanssikursseilla jammaavat liki enemmistönä nuoret jalat, kertoo Lindy Hop -tanssin edistyneiden ryhmää ohjaava 27-vuotias Anniina Koski.

- Keski-ikäisiäkin on toki edelleen mukana, mutta painopiste on selvästi muuttunut sinne opiskelijaikäisiin nuoriin aikuisiin. Tässä monia viehättää lajin rentous, ja yleisestikin paritanssit ovat nyt aiempaa suositumpia muun muassa tv:ssä pyörineiden tanssiohjelmien myötä. Osin tämä on osa sellaista vintage-muotia, Koski kuvailee.

Rentoa ja haastavaa

Esimerkiksi Lindy Hop on otteeltaan menevää, mutta tanssin tempoa voi vaihdella musiikin ja oman osaamistason mukaan. Kurssille tullaan sekä parin kanssa että ilman, naisia on osanottajissa hieman miehiä enemmän. Lindyä voi tanssia vaikkapa livejazzin tahtiin.

Lindy Hopin juuret ovat 1920-luvun Harlemissa, New Yorkissa. Sitä pidetään monien swing- ja rock-tanssien äitinä, kertoo ohjaaja Anniina Koski.

- Muun muassa Suomessa lavatansseissa suosittu fusku on eräänlainen versio juuri Lindy Hopista. Luulen, että tämä laji vetoaa nuoriin perinteisiä lavatanssilajeja enemmän, koska siinä on rento ote mutta se on silti vauhdikas.

Tanssikursseja leireillä ja opiskelijaliikunnassa

Pari-kolmekymppisten tietoisuus paritanssilajeista on kasvanut medianäkyvyyden lisäksi tanssituntien rantauduttua opiskelijaliikuntaan. Esimerkiksi Turussa swing-tanssiyhdistys järjestää kursseja yhteistyössä yliopistoliikunnan kanssa, ja kursseilla näkyy nyt selvästi enemmän osallistujia kuin vielä viitisen vuotta sitten.

Monia vetävät harrastukseen myös yleinen vintage-innostus, sekä erilaiset tanssibileet, joissa jo opittuja piruetteja pääsee pyörähtelemään oikealle tanssilattialle. Swing-tanssiyhdistykset ja muut aktiivit järjestävätkin swing-juhlia, viikonloppukursseja ja leirejä useassa kaupungissa. Päättyneenä kesänä pääkaupunkiseudulla swing-tanssijoita saattoi bongata myös lukuisissa puistotanssiharjoituksissa. Osa lähtee tanssin perässä ulkomaillekin, kuten teki viime kesänä helsinkiläinen Lindy Hop -harrastaja Paula.

- Olin kesällä swing-leirillä Ruotsin Herrängissä, Uppsalan lähellä, ja nyt olen aivan hurahtanut tähän lajiin! Kurssille oli myös varsin helppoa tulla, itsekin tulin ilman paria ja vailla tanssikokemusta.

Vintage-vaatteet villitsevät

Paulan saivat swing-tansseista innostumaan alkujaan vintage-hengen mukaiset juhlat, joissa pääsee tutustumaan niin menneiden vuosikymmenten muotiin kuin musiikkiinkin.

- Koko se siihen liittyvä kulttuuri on mielestäni mahtava, kaikkine vaatteineen ja juhlineen. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella on hyvät mahdollisuudet käydä tanssijuhlissa vaikka viikoittain, Paula summaa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Silja Raunio