Eteläisen Afrikan ensimmäinen naispresidentti valtaan Malawissa

Malawissa Joyce Banda on vannonut presidentin virkavalansa lauantaina. Varapresidentti Banda nousi presidentiksi sen jälkeen kun entinen presidentti Bingu wa Mutharika kuoli torstaina. Joyce Banda on eteläisen Afrikan ensimmäinen naispresidentti.

Ulkomaat
Malawin uusi presidentti Joyce Banda vannomassa presidentin virkavalansa.
Malawin uusi presidentti Joyce Banda vannoi presidentin virkavalansa 7. huhtikuuta.Reuters-TV

Sairaala- ja hallituslähteet kertoivat jo perjantaina, että 78-vuotias Mutharika oli kuollut sydänkohtaukseen. Hallitus kuitenkin vahvisti tiedon vasta lauantaina.

Viivytys herätti epäilyjä valtataistelusta. Hallitsevan demokraattisen edistyspuolueen epäiltiin etsivän keinoja estää Bandan valtaannousu. Banda kuitenkin sanoi lauantaina aamupäivällä, että perustuslakia noudatetaan. Sen mukaan valta siirtyy presidentin kuollessa varapresidentille.

Mutharika oli riitautunut Bandan kanssa ja Banda erotettiin toissa vuonna hallitsevasta puolueesta.

Bandan kanssa tiedotustilaisuudessa olivat armeijan komentaja, poliisijohtaja ja oikeuskansleri sekä useita ministereitä ja kansanedustajia.

Maahan on julistettu kymmenen päivän suruaika presidentin kuoleman vuoksi.

Mutharika oli entinen Maailmanpankin ekonomisti. Hänet valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran vuonna 2004 ja toiselle virkakaudelle vuonna 2009. Toisella kaudella tyytymättömyys presidenttiä kohtaan kasvoi. Häntä on syytetty muun muassa itsevaltaisuudesta ja huonosta taloudenhoidosta

Yhdysvaltain ulkoministeriö sanoi perjantaina odottavansa, että varapresidentti nousee maan johtoon. Entisen siirtomaaisännän Britannian ulkoministeri William Hague on vedonnut rauhanomaisen vallansiirron puolesta.

Naisten oikeuksien puolustaja

61-vuotias Banda on naisten oikeuksien aktiivinen puolustaja. Hänestä tuli vuonna 2009 Malawin ensimmäinen naispuolinen varapresidentti.

Vain vuosi varapresidentiksi nousunsa jälkeen Banda ajautui kiistaan Mutharikan kanssa. Mutharika päätti ajaa veljeään, ulkoministeri Peter Mutharikaa hallitsevan demokraattisen edistyspuolueen presidenttiehdokkaaksi vuonna 2014. Banda syytti Mutharikaa pyrkimyksistä luoda dynastia ja arvosteli myös tämän talouspolitiikkaa.

Mutharika erotutti Bandan puolueesta, mutta tämä kieltäytyi luopumasta virastaan. Sen sijaan Banda perusti oman kansanpuolueen ja nousi yhdeksi presidentin kiivaimmista arvostelijoista.

Banda aloitti uransa sihteerinä, mutta nousi pian Malawin näkyvimmäksi naisasianaiseksi. Hän perusti myöhemmin säätiön edistämään tyttöjen koulutusta.

Politiikkaan Banda tuli mukaan vuonna 1999, kun Malawissa järjestettiin toiset demokraattiset vaalit. Hänet valittiin parlamenttiin ja tasa-arvoista vastaavaksi ministeriksi.

Lähteet: AFP, Reuters