Väestötappiosta kärsivä Järvenpää sai tonttiasiansa kuntoon

Järvenpään tonttipula näyttää viimein helpottavan. Kaupungin asukasluku laski viime vuonna, kun rakentajille ei ole moneen vuoteen pystytty tarjoamaan tontteja.

pakkolunastus
Timpuri katolla.
Järvenpäässä huhkivat pian taas omakotitalon rakentajat.YLE / Reijo Lähteenmäki

Pääkaupunkiseudun perheet muuttavat joukolla kehyskuntiin omakotitaloja rakentamaan. Tai sitten eivät. Näin ei ainakaan ole ollut Järvenpäässä, joka on pystynyt tarjoamaan pelkkää ei oota liki 10 vuoden ajan, kertoo kaksi vuotta kaupungin kehitysjohtajana toiminut Minna Karhunen.

Viime vuonna 39 000 asukkaan kaupungin väestömäärä alkoi vähentyä, kun lapsiperheet alkoivat muuttaa sieltä pois.

- Järvenpään maapolitiikka on tökkinyt. Emme ole kyenneet tekemään poliittisia päätöksiä siitä, millä keinoin kaupunki hankkii maata. Pattitilanteessa on oltu kymmenkunta vuotta.

Maahankintaa on pelätty

Keinoja on kaksi - pakkolunastus tai maankäyttösopimus yksityisen maanomistajan kanssa. Järvenpää ei ole aiemmin halunnut ryhtyä kumpaankaan. Omalle maalle rakentamisesta on ollut se hyöty, että maanmyyntituloilla on pystytty maksamaan kunnallistekniikan rakentaminen.

Poliitikot eivät ole halunneet ryhtyä pakkolunastuksen tielle ja on pelätty sitä, että jos maanomistajille maksetaan liikaa, joudutaan veroeuroilla subventoimaan hintaa.

Tämän vuoden alussa kaupungin valtuustoryhmät solmivat sopimuksen, jonka oli tarkoitus nopeuttaa kaavoitusta ja maankäyttöä. Nyt tuloksia on saatu aikaan.

500 asukkaan kasvuvauhti

Omakotitonttien saatavuus on varmistettu ainakin seuraavaksi viideksi vuodeksi ja kerrostalojen rakentaminen on jo aloitettu.

- Me teimme nyt ensimmäiset lunastuksemme, kun lunastimme valtiolta Lepolan maat. Toinen lunastus Poikkitien eteläpuolella on nyt meneillään. Lunastamisesta on sekin hyöty, että maanomistajat ryhtyvät halukkaammin sopimaan myös vapaaehtoisia kauppoja.

Järvenpää maksaa raakamaasta keskimäärin neljä euroa neliöltä.

- Kaikki maanomistajat eivät pidä sitä riittävänä, sillä Tuusulassa tai Vantaalla maasta saatetaan maksaa kympin neliöhintojakin. Sellaiset hinnat olisivat meille kuitenkin liian kalliita, koska emme taas voi pyytää kovin suuria summia myytäessä.

Järvenpää myy ensi maanantaista lähtien 26 tonttia omakotitonttia Saunaniitystä, Haarajoelta ja Mikonkorvesta. Lisäksi rakenteilla on kerrostaloja. Tavoitteena on saada myyntiin 20–30 omakotitonttia vuodessa. Kerros- ja rivitalokohteet mukaan luettuna kaupunkiin tulisi 500 asuntoa vuodessa.

- Ennuste on, että tänä vuonna kaupungin asukasluku lähtee nousuun 1,5 prosentin verran. Se on meille ihan hyvä uralle paluu, toteaa Karhunen.

Lähteet: YLE Helsinki